Истински приятели са тези, от които има какво да научиш и на какво да ги научиш!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Препоръчано, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Unsplash.com

снимка: Unsplash.com

За да имаш приятел, трябва и ти да си такъв. За да сте истински приятели, важно е всеки да учи другия, да го обогатява и най-вече – да го разбира, без да го съди!

За приятелството

Един ден при Сенека потърсил съвет млад мъж, който изглеждал угрижен. Настанил се в дома му и смирено заразказвал проблема си:

– Учителю Сенека, ето ме при вас. Аз, сериозен мъж, позволих да ме измамят по глупав начин. Близък приятел ми отмъкна скъпоценностите и така не само ме обрече на бедност, но и завинаги прекрати дългогодишната ни дружба. Усещам се предаден и в същото време и сам на себе си ядосан! Не вярвам, че отново бих се доверил на друго човешко същество, че отново ще имам приятели…

– Но, младежо – прекъснал го Сенека, – не мислиш ли, че по този начин се обричаш никога вече да не усетиш истинската сила на искреното приятелство? Защото, приятелю, то съществува, но не бива да позволиш заради нечия дързост и мерзко предателство да пречупиш вярата си в него. Ако търсиш другари, ала не им се доверяваш така, както те на себе си, значи правиш голяма грешка и сам се обричаш на провал!

– Сигурно си прав – рекъл човекът, – но как да знам занапред на кого да се доверя и на кого – не?

– Няма точна рецепта за това – отвърнал философът, – но щом веднъж си отдал приятелството си, не се отмятай от решението си. И още нещо – не търси най-верен другар сред онези, с които те събират единствено общите увлечения и интереси. С такива хора няма истинско приятелство, защото сте взаимно полезни в сферата на общия ви келепир. Истинско приятелство можеш да имаш само с хора, от които има какво да научиш и на какво да ги научиш. Хора, от чийто различен свят и мироглед можеш само да се обогатиш, но и в замяна да им предложиш да надникнат в твоя свят и мироглед. Иначе никой нищо ново няма да научи и да получи от другия и рано или късно ще се разделите. А сега си върви, прости на измамника и не позволявай на един предател да те отврати завинаги от останалия свят.

Послушал го гостът и си тръгнал.

 

Сенека и разумното щастие – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Приятелството – най-силната любов и най-здравата връзка, която създаваме честно несъзнателно

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си