Истински приятели са тези, от които има какво да научиш и на какво да ги научиш!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Препоръчано, Откъси, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Unsplash.com

снимка: Unsplash.com

За да имаш приятел, трябва и ти да си такъв. За да сте истински приятели, важно е всеки да учи другия, да го обогатява и най-вече – да го разбира, без да го съди!

За приятелството

Един ден при Сенека потърсил съвет млад мъж, който изглеждал угрижен. Настанил се в дома му и смирено заразказвал проблема си:

– Учителю Сенека, ето ме при вас. Аз, сериозен мъж, позволих да ме измамят по глупав начин. Близък приятел ми отмъкна скъпоценностите и така не само ме обрече на бедност, но и завинаги прекрати дългогодишната ни дружба. Усещам се предаден и в същото време и сам на себе си ядосан! Не вярвам, че отново бих се доверил на друго човешко същество, че отново ще имам приятели…

– Но, младежо – прекъснал го Сенека, – не мислиш ли, че по този начин се обричаш никога вече да не усетиш истинската сила на искреното приятелство? Защото, приятелю, то съществува, но не бива да позволиш заради нечия дързост и мерзко предателство да пречупиш вярата си в него. Ако търсиш другари, ала не им се доверяваш така, както те на себе си, значи правиш голяма грешка и сам се обричаш на провал!

– Сигурно си прав – рекъл човекът, – но как да знам занапред на кого да се доверя и на кого – не?

– Няма точна рецепта за това – отвърнал философът, – но щом веднъж си отдал приятелството си, не се отмятай от решението си. И още нещо – не търси най-верен другар сред онези, с които те събират единствено общите увлечения и интереси. С такива хора няма истинско приятелство, защото сте взаимно полезни в сферата на общия ви келепир. Истинско приятелство можеш да имаш само с хора, от които има какво да научиш и на какво да ги научиш. Хора, от чийто различен свят и мироглед можеш само да се обогатиш, но и в замяна да им предложиш да надникнат в твоя свят и мироглед. Иначе никой нищо ново няма да научи и да получи от другия и рано или късно ще се разделите. А сега си върви, прости на измамника и не позволявай на един предател да те отврати завинаги от останалия свят.

Послушал го гостът и си тръгнал.

 

Сенека и разумното щастие – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Приятелството – най-силната любов и най-здравата връзка, която създаваме честно несъзнателно

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си