За да си щастлив, трябва да благодариш – за малките неща, които правят живота ти красив!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Unsplash.com

снимка: Unsplash.com

Всеки ден намирайте нещо, за което да сте благодарни. Защото животът е прекрасен, когато поспрем и се вслушаме в песента на птиците, погледнем към изгрева, и целунем онези, които обичаме!

Дядо ми държеше хората да са наясно с нюансите на ненасилието, далеч надскачащи избягването на физическа агресия. Животът му се ръководеше от петте стълба на ненасилието, които държеше да следвам и аз. Затова винаги съм се старал да живея живота си, воден от следните фундаментални принципи:

Уважение.

Разбиране.

Приемане.

Благодарност.

Състрадание.

Те са абсолютно базисни за всяка цивилизация и пренебрегвайки ги, ние поставяме нашата в смъртна опасност.

Уважението и разбирането на другите от тяхната държава, раса, религиозна и кастова принадлежност, са единствените начини, чрез които светът може да се движи напред. Издигането на стени и разделения винаги има обратен ефект, като води до гняв, бунтове и насилие. Но когато се отнасяме с уважение и разбиране един към друг, съвсем естествено събуждаме в себе си третия стълб – приемането. Способността да приемат чужди гледни точки и схващания, прави хората по-силни и по-мъдри.

Другите два стълба на ненасилието – благодарността и състраданието, спомагат за постигане на лично щастие и удовлетворение, които от своя страна водят до постигане на по-добра хармония в целия свят. Благодарността има изключително дълбок отзвук в душите ни и е в състояние да донесе невероятни промени в живота на всеки от нас. Най-щастливите хора не са онези с много пари, а хората, които са в състояния да оценят красотата в добротата около себе си  и да бъдат благодарни за тях. Много лесно е да намерим причини да се оплакваме, критикуваме и да изтъкваме грешките си. Далеч по-приятно бихме могли да се чувстваме обаче, ако се стремим да търсим нещата, за които да бъдем благодарни всеки ден.

Ако намирането на причини да бъдете благодарни не ви изглежда особено лесно за постигане, бихте могли да се научите как да го правите чрез няколко прости стъпки.
Спрете за миг през деня, за да оцените красотата на изгрева, на напъпилото до вас цвете или звука от детски смях. Погледнете живота си отстрани и си помислете за милионите хора по света, които биха били щастливи да са на ваше място. Направете си списък с нещата в семейството и приятелите си, които цените. Бихте могли да го сложите в някое чекмедже, за да го погледате в дните, когато имате нужда от напомняне, че благодарността извира отвътре, а не идва отвън.

Истинско насилие над душите ни е да се фокусираме върху онова, което ни липсва, вместо да ценим даровете, които са ни дадени. За да оценим чудесата и мистериите на този свят, не е необходимо да следваме конкретна религия, нито даже набор от религии – тези чудеса са тук, на земята, за всички нас. Допускайки повече благодарност към малките неща в живота си, променяме схващанията и възприятията си за света.

 

Даровете на гнева: Уроците на моя дядо Махатма Ганди – Арун Ганди,

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всяка сутрин се събуждай с благодарност, че ти е даден още един ден, в който можеш да бъдеш щастлив