Нищо не ни се случва, ако не го заслужаваме! Прави добри неща и добри неща ще ти се случват!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: unsplash.com

снимка: unsplash.com

Всичко в живота ни има смисъл. А това, което получаваме, зависи от това, което правим…

Закон за причините и резултата

Третата универсална истина, прозряна от Буда и залегнала в учението на Гуатама Сидхарта, е, че Вселената се подчинява на закона за причината и резултата – наричана още карма. Според него всяко събитие в човешкия живот и в природата се случва по определена причина, заради нещо предходно, а от това конкретно събитие произтичат причините за следващите събития. Нищо не ни се случва, освен ако не го заслужаваме. Получаваме точно това, което сме предизвикали, независимо дали е добро, или лошо. Ние сме това, което сме, заради онова, което сме били, или онова, което сме правили преди.

Начинът ни на живот е предопределен от поредици събития в миналото. Мислите и действията ни днес определят какъв живот ще имаме утре. Ако правим добри неща, в бъдеще добри неща ще ни се случат. Ако вършим лоши неща, в бъдеще лоши неща ще се случат с нас. Всеки момент създаваме нова карма от това, което казваме, правим и мислим.

 

Сидхарта и пътят към нирвана – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Днес е утрото на моя нов живот!…

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

Автор: Гергана Лабова

Сподели мнението си