Благодари на Бога, че ти е дал здраве, сили и възможности да се събуждаш всеки ден и да постигаш желаното!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Книгите разказват притчи | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Понякога забравяме, че благодарността отключва вратите към щастието…

Как се постига щастие

Веднъж цар Соломон се разхождал из пазара и разглеждал стоката за продан. Един от продавачите го разпознал и побързал да го попита как се постига щастието. Царят му отговорил:

– Какъв е пътят към щастието ли? Към него водят единствено любовта, благодарността и смирението. Ти умееш ли да обичаш? – попитал на свой ред Соломон.

– Мисля, че да.

– Но не само в моменти на радости и спокойствие, а и в дни на бури, в дни на тревоги?

– Умея, царю.

– А изпитваш ли благодарност?

– Ха! Че към кого? Всичко в този живот съм постигнал сам, с двете си ръце. Ако срещна някого, на когото трябва да благодаря, вероятно ще е по силите ми.

– Тук грешиш  – прекъснал го Соломон. – На първо място, трябва да изпитваш благодарност за всеки изгрев, който посрещаш, защото не всеки е дарен с тази привилегия. И сетне винаги дължиш благодарност на Бога, че ти е дарил здраве, сили и възможност да се трудиш и да постигаш целите си.

Замълчал продавачът, а царят продължил:

– А умееш ли да се смириш, когато е нужно?

– Не съм убеден – тихо признал човекът.

– Научи се и на това. И запомни – щастливи са тези, които изпълняват своето призвание, които живеят в хармония и са прозрели красотата на света. Щастливи са обичащите себе си и възхваляващи живота. Щастливи са съзидателните, свободните и прощаващите!

С тези думи царят отминал продавача.

 

Соломон и мъдростта на вековете – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Херман Хесе: Спрете да вървите срещу себе си! Това не е пътят към щастието.

 

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

Автор: Гергана Лабова

Сподели мнението си