Бъдете себе си и казвайте, каквото мислите! Това не означава, че сте груби-а истински!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: wallpaperweb.org

снимка: wallpaperweb.org

Може да сте добър човек с мило сърце, и все пак да кажете „Не“! Бъдете достатъчно смели и искрени!

Научете се да отказвате 

Да се осмеляващ и да умееш да отказваш е един от най-важните елементи на себеутвърждаването. Това не означава, че един уверен в себе си човек отказва винаги,  всичко на всички! Тъкмо напротив: той се съгласява много по-честно и истински, защото си позволява да не се съгласява с онова, което не го устройва. Когато такъв човек каже „да“, той изразява действителното си мнение. Пасивният често казва „да“, докато вътрешният му отговор е „не“, а фрустрацията върши останалото.

Осмелявайте се да отказвате 

Какво ви пречи да откажете, когато всъщност бихте искали да го направите?

Това може да е:

Страхът, че ще ви помислят за егоист, нечовечен, некомпетентен, лош, безразличен, неморален, неблагодарен и т.н. 

Страхът да не огорчите, обидите или нараните. 

Страхът, че ще загубите! приятел, работата си; страхът, че след това няма да ви направят услуга, когато имате нужда от такава. 

Страхът от конфликт. 

И най-вече страхът, че повече няма да бъдете обичани и ценени. 

Страхът е емоция. В случая емоцията е породена от предвиждането на определен риск. Риск да погледнат на вас с лошо око, да загубите приятелството нанякого, да влезете в конфликт и т.н. Реални ли са тези рискове? Или другояче казано: какви са вероятностите предвижданията наистина да се сбъднат“? Втори въпрос: ако това наистина се случи, какви ще са последиците? Тези два въпроса са в основата на сблъсъка на мислите, пораждащи емоцията страх.

„Тя ще си помисли, че не съм симпатична.“

„Ако и кажа не, ще стане скандал.“

„Трябва да я заместя тази събота, иначе няма да иска да ме замести, когато ми се наложи.“

„Те ми направиха услуга, вече нищо не мога да им откажа. Защото това ще е неблагодарност, а на мен никак не ми се ще да ме мислят за неблагодарен.“ Всички тези мисли рядко се оформят съзнателно в ума ви. При все това е достатъчно да се запитате защо не искате да откажете, след като ви се искада го направите. Когато са оформени като убеждения, тези мисли пораждат емоции като страха и оттам блокират поведението ви. Мозъкът регистрира една измислена реалност, изцяло плод на въображението ви, но той и вярва. Тук мисълта всеки път се асоциира с нещо негативно. Мозъкът блокира командите, за да избегне вредния ефект.

Страхът е полезен, когато ни предпазва от реална опасност. Но се превръща в неприятна и възпираща емоция, когато опасността не съществува или пък последствията от нея са минимални и незначителни.

Манипулаторите са сред нас – Изабел Назар-Ага, isabellenazare-aga.com

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Забавно е как качеството на живота ви драматично се променя, когато се обградите с добри, интелигентни, мили и позитивни хора!