Ромен Гари: …защото самотата не е да живееш сам, а да обичаш сам…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Любими цитати от любими книги | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

12 вдъхновяващи цитата от  Ромен Гари и „Лирическите клоуни“, с които ще се потопим в любовта, самотата, огорчението от несподелената любов и трапчивият вкус по езика, който остава след като любовта си отиде…

 1. Трябва да се върнем към целувките. Те казват всичко. Не умеят да лъжат. И дори, когато се опитат, човек отгатва лъжата, защото тогава езикът се вмъква без да иска.

 2. Всъщност, точно това е голямата любов: когато човек обича сам. Когато се обичат двама, нещата са разделени на две и нямат тежест. Хората, които се обичат взаимно, не разбира нищо от любов.

 3. Да, липсва ми аз. Винаги ми е било много трудно да се наредя пред гишето на живота и да му кажа: бих искала да отворя лична сметка.
 4. Големите любови, ако мога да се изразя така, разбира се, съществуват, но само като успоредни линии, които никога не се пресичат. Срещат се дребните любови .Смятам, че има хора предопределени и че всеки мъж в живота си трябва да срещне отредената за него жена, и това е неприятното. Предопределените срещи са винаги дребните срещи, другите изобщо не се случват. 
 5. Онова, което ме забавлява в киното, е леснотата на любовта: все едно съдбата си няма друга работа на земята, освен да се заплита…Естествено, приемам, че има хора, които се обичат истински, обаче пък те се търсят напразно и никога не се срещат.
 6. Защото в живота идва момент, когато всички жени, които човек е познавал, съставят един много ясен образ на онази, която ви липсва. И когато си тръгват, Ви оставят него. Тяхната благодат към Вас. И от скица на скица накрая започвае да я виждате съвсем ясно и само едно и липсва: да се материализира. Бих я познал на мига – толкова много бе липсвала у другите. Онова, което е ужасно опасно за обикновените хора, какъвто бях аз на твоите години, е разхищението на въображение, което се налага, за да измислят сами своята любов. Мизата е толкова висока, че след това се мъчат а си я върнат под формата на щастие. 
 7. На двадесет още е позволено да си мислим, че любовта е начин на живот.
 8. Нямаме право да съдим за една идея според онова, в което се превръща, когато добие форма. Тя не е създадена за това. Когато една идея докосне земята, тя неминуемо си разбива главата. Докато се търкулне от главата в ръцете, всеки път се овалва в лайна и кръв. Една идея не може да бъде преценявана посредством никое от престъпленията, извършени в нейно име.
 9. …защото самотата не е да живееш сам, а да обичаш сам: никога да не срещнеш онази, която никога няма да те обикне. 
 10. Ще ида и ще разкажа не само дето жена Ви Ви е напуснала, но и че я обичате така силно, та сте почти щастлив заради нея.
 11. Понякога му се струваше, че си е поставил задача свръх своите сили: да мрази себе си до степен да изпитва вина в мащабите на целия Запад.
 12. Любовта! Може да ви хване където и да е, дори в тази кошница с цветя! Не ѝ пука за контекста!

Лиричните клоуни – Ромен Гари

Издателство: Леге Артис, legeartis-bg.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Човек трябва да обича, за да живее истински!

Ако се научим да обичаме себе си, ще обичаме и другите!

Ако обичаш заради самата любов, то ти си нечий ангел…

Сподели мнението си