Ако искате да сте обичани, започнете да обичате тези, които се нуждаят от любовта ви

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Любими цитати от любими книги | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

„Как да бъдем щастливи“ от Парамaханса Йогананда ни разкрива прости, но проникновени тайни за намирането на щастието във всякакви ситуации…

Желанието да бъдете щастливи трябва да обхваща и чуждото щастие.

Когато служим другиму, служим на себе си. Не си казвайте: „Ще помагам на хората“. Вместо това си кажете: 
„Ще помагам на своите, на своя свят, защото иначе не мога да бъде щастлив“.

Няма пречки – има само възможности!

Изпитанията не идват, за да ви унищожат, а за да можете чрез тях по-силно да оцените Бог. Не Той ви изпраща тези изпитание; вие сами ги създавате.

Резултатът от емоционалните крайности е крайното емоционално неудовлетворение. Съвършеното щастие се крие не в крайностите на външните преживявания, а в точка на спокойствие в средата между тях.

Наивно е да очакваме истинско щастие от материалните неща, защото те са безсилни да ни го дадат, и въпреки това милиони хора умират от разбито сърце в напразни опити да намерят в материалното утеха, която само Бог може да им даде.

Да търсим щастието извън себе си, е като да опитваме да уловим облак с ласо. Щастието не е вещ – то е състояние на духа. То трябва да се живее.

Ако искате да тъгувате, никой на този свят не може да ви донесе щастие. Но ако изберете да сте щастливи, никой и нищо на света не може да ви отнеме това щастие.

Избягвайте негативни думи. Защо да гледате в канавката, когато сте заобиколени от красота?

Стига да се стараете, Бог никога няма да ви изостави!

Не задълбавайте в мисли за недостатъците си. Вместо това извикайте спомена за добрите си дела и за доброто в света. Убедете се в собственото си вродено съвършенство. Така ще усетите как у вас се пробужда споменът за вечната ви природата като дете на Бога.

Ако искате да сте обичани, започнете да обичате хората, които се нуждаят от любовта ви.

Животът ще ви даде много повече, отколкото някога сте си мечтали, стига да промените схващането си за благоденствието  – не като светски облаги, а като вътрешно, божествено доволство.

Ако се държите грубо с околните, ще получите грубо отношение в замяна – и от околните, и от живота. Освен това собственото ви сърце ще се смачка и съсухри. По този начин Природата предупреждава хората, че с грубостта си те нарушават съзвучието си с вътрешната Същност.

Щастието зависи донякъде от външните обстоятелства, но най-вече от условията вътре в съзнанието. За да бъде щастлив, човек се нуждае от добро здраве, пъргав ум, житейско благоденствие, подходяща работа и най-вече всепроникваща мъдрост. Той не може да бъде щастлив, като просто поддържа вътрешния си мир, без да обръща внимание на борбата за съществуване и стремежа към успех.

 

Как да бъдем щастливи? – Парамаханса Йогананда

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Щастието не е това, което притежаваме, а това, което ни се случва всеки ден

Здравето и щастието идват, когато се научим да балансираме случващото се в душата ни

Колкото повече се свързваме с хората около себе си, толкова повече ценни уроци научаваме

Сподели мнението си