Не подценявайте силата на утвържденията – с тях започва всичко!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: giampololaw.com

снимка: giampololaw.com

Във всеки момент от времето човешкия мозък е способен да задържи само една мисъл, затова и същността на утвърждението се състои в изпъването на мозъка с мисли, подкрепящи вашата цел в даден момент.

Утвържденията са може би най-лесният и прост метод, който познавам, за въздействие върху съзнателните мисли. Те се използват по цял свят в продължение на векове за такива религиозни и магически ритуали като молитвите и мантрите. Днес те се прилагат от най-различни хора за сключване на бизнес сделки, лечение на болести, запознанство с нови хора, печелене на състезания, както и за много други цели.

Утвържденията са просто фрази, които човек си повтаря на ум или на глас, в зависимост от конкретните обстоятелства. Вие можете да правите това навсякъде — докато шофирате, чакате за посещение при лекаря или лежите в леглото, преди да заспите. Необходимо е да се спрете на фраза, изразяваща това, което искате да ви се случи, и да си я повтаряте отново и отново.

Например, нека да предположим, че сте попаднали в тревожна и напрегната ситуация, а ви се иска да се отпуснете и успокоите. Това е точното време да приложите метода на утвърждението. Без да бързате, си повтаряйте: „Чувствам се спокоен и отпуснат. Чувствам се спокоен и отпуснат. Чувствам се спокоен и отпуснат.“ Не се насилвайте да се почувствате успокоени и отпуснати, просто продължавайте да го твърдите в продължение на няколко минути. По същия начин, ако ви предстои важна среща и искате тя да мине добре, предварително започнете с утвърждението: „Срещата ще мине успешно. Срещата ще мине успешно.“

Какво правите, утвърждавайки?

Утвърждавайки, вие влияете върху мислите, възникващи във вашия мозък. Във всеки отделен момент от времето човешкият мозък е способен да задържи само една мисъл, затова и същността на утвърждението се състои в изпълването на мозъка с мисли, подкрепящи вашата цел в даден момент. Думите задават на мозъка програма какви мисли трябва да поражда. Ако вие утвърждавате, че „Срещата ще мине успешно“, то вашият мозък съвсем естествено ще започне да поражда мисли, свързани с представата за успешно протекла среща. Мозъкът без всякакво усилие от ваша страна,улавя смисъла и основното послание на вашето утвърждение. Всичко това изглежда много просто, но този метод може да бъде изключително ефикасен, помагайки ви да постигнете желаните от вас резултати.

Оформете своето желание под формата на съответното утвърждение и редовно го повтаряйте. Един мой познат, преуспяващ бизнесмен, започва всеки свой ден с утвърждението: „Много продажби, много усмивки.“ Той си повтаря тази фраза в продължение на няколко минути сутрин и няколко пъти през деня.

Какво трябва да помните, когато утвърждавате?

  1. Не е задължително да вярвате в това, което твърдите! – Може би онези, за които този метод се е оказал неефективен, са постъпили именно така. Тази грешка може да сведе до нула ефекта от утвърждението. Не се притеснявайте, че не вярвате във фразата, просто не спирайте да я повтаряте. Ако вярвате в това, което утвърждавате – чудесно! Ако не вярвате, няма нищо страшно. Защото това няма значение. Мозъкът съвсем естествено ще улови смисъла на вашето утвърждение и в съзнанието ви ще породят правилните мисли. Не е нужно да правите нищо насила.
  2. Утвърждението винаги трябва да бъде позитивно. – Измислете си положителна, а не отрицателна фраза. Например, ако искате дадена среща да мине добре, не си повтаряйте: „Няма да претърпя провал на тази среща.“ Ако искате да се успокоите и отпуснете не бива да утвърждавате: „Няма да се напрягам.“ Не е ясно защо, но мозъкът пропуска отрицанието и в резултат вие се настройвате да „претърпите провал“ или „да се напрягате“. Мозъкът се концентрира върху тези саморазрушителни образи, а не върху онова, което искате.
  3. Утвърждението трябва да е кратко. – То прилича на мантра: кратко и просто, лесно за произнасяне. Аз си измислям утвърждения, състоящи се не повече от десет думи. Понякога дори две думи могат да имат страхотен ефект: „главозамайващ успех“ или „рекордни продажби“.

Виждал съм как някои хора съставят утвърждения, дълги по половин страница. Малко вероятно е да можете да повторите такова нещо няколко пъти. Дори две изречения са вече твърде много. Благодарение на повторението, утвърждението ви ще се запечата във вашето съзнание, затова колкото по-кратко, толкова по-добре. Да го кажем отново — утвърждението трябва да е кратко, ритмично и лесно за повтаряне.

Внимавайте да не ползвате утвърждения, несъзнателно насочени срещу вас самите:

„Никога няма да постигна това.“

            „Никога няма да направя това.“

            „Това е невъзможно.“

            „Провалям се.“

            „Не умея да общувам с хората.“

            „Знам, че ще допусна грешка.“

            „Аз винаги губя.“

Често можете да се уловите, че си повтаряте подобни утвърждения, без дори да го осъзнавате. Пазете се от тях.

 

Подсъзнанието може всичко – Джон Кехоу, learnmindpower.com

Издателство: ИнфоДАР, infodar.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.