Ето защо понякога се питаш дали партньорът ти наистина те обича,… макар да знаеш, че те обича

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси, Препоръчано
снимка: RedCafe.vn

снимка: RedCafe.vn

Понякога се чувстваме несигурни в любовта на партньора си, не защото той найстина не ни обича, а защото всеки от нас има нужда да се чувства обичан по различен начин… Колкото по-рано го разберем, толкова по-хармонична ще е връзката. И толкова по-обичани ще се чувстваме – и ние, и половинките ни.

Макар че езикът на любовта е универсален, произношението и акцентите не са. Всеки човек изразява любовта си по точно определен начин и за да се почувства самият той обичан, другият трябва да му засвидетелства обичта си точно по същия начин. Да му проговори със същото “произношение”. В противен случай се получават т.нар. “грешки в общуването” и те могат да станат причина за раздяла дори на хора, истински привързани един към друг.

Как вашите родители ви показваха в детството че ви обичат? Прегръщайки и целувайки ви, казвайки ви какво добро, умно и красиво дете сте, купувайки ви много и различни подаръци или прекарваха много време с вас, изслушвайки детските ви радости и огорчения, показвайки ви по този начин, че вие сте най-ценното за тях? Най-вероятно е била някаква комбинация между тези четири начина, но един или два от тях са били преобладаващи. Точно това ще определи вашият бъдещ стил на изразяване на привързаност, както и какво ще очаквате от партньора и близките си като доказателство за тяхната обич. Ако ви купуват подаръци и ви казват какъв прекрасен човек сте, докато вие очаквате да ви прегърнат и да постоят с вас, това ще бъде тотално разминаване във вашите стилове и ще го тълкувате като: “Да, вярно е, че прави разни неща за мен, но не смятам, че ме обича истински.”

И така, има четири начина, по които изразяваме обичта си и които, приложени към нас, ни карат да се чувстваме обичани. Съществуват комбинации между тях и междинни стилове, но тези четири са основните:

1. Котка

Котките са същества на физическия контакт, основното за тях е да ги погалиш, а и те самите показват привързаност, отърквайки се в теб, сякаш казват: “Пипни ме”. Няма смисъл да ги викаш или да ги мамиш – те така или иначе ще се приближат само ако искат. Когато са гладни, сами ще си намерят плячка. Не е нужно и да им говориш ласкаво, защото думите не означават нищо за тях, те просто искат да бъдат галени. По същия начин има хора, които изразяват обичта си главно чрез физически контакт. Типът на този контакт варира силно – от потупване по гърба до сериозната дълбочина на сексуалната връзка. Бързо погалване по гърба, разрошване на косата, прегръдка или целувка – това са обичайните “думи” при това “произношение”. Хората, които изразяват обичта си чрез физически контакт, се чувстват обичани само ако към тях бъдат засвидетелствани чувства по същия начин. Понякога дори това е единственият начин да се почувстват обичани. Не става дума за правилно или неправилно, просто това е единственият начин за изразяване на обич, който те разбират.

2. Куче

Кажи на едно кученце колко е сладко и прекрасно и ще видиш, че то не само маха с опашка, то маха с цялото си телце. Кой е най-ефективният начин да дресираш кученце? Ами като го хвалиш!Като казваш: “Браво, добро момче!”, “Добро куче!”. За човек, който се чувства обичан само когато чува думи на обич няма нищо по-страшно да слуша думи на неодобрение, казани с гневен тон. В такива случай кученцата се свиват, сякаш някой ги напада. Така постъпват и хората, за които говорим.

3.Канарче

Третият начин за изразяване на обич е чрез време, специално отделено за любимия човек. За хората-канарчета няма значение дали ги докосваш, дали правиш нещо за тях, или им повтаряш непрекъснато, че ги обичаш. Единственото, което им въздейства, е това да видят и усетят, че ти си отделил специално време, което да прекараш пълноценно с тях. Когато чуете близкият ви човек да се оплаква: “Теб все те няма. Искам да прекарваме повече време заедно”, а сте убедени, че прекарвате много време в къщи, това може да е просто неговият стил на обич. За да се почувства обичан, сигурен и щастлив, той иска да осигурите специално време, “само за него” всеки ден. Също като канарчето, което не се интересува кой му сипва вода и храна, не се вълнува от думите ви, определено не обича да бъде докосвано, а е щастливо, когато има някой наоколо. То казва: “Просто постой с мен!” (Канарчетата са птици, които живеят на ята. Оставено само, канарчето може дори да умре.)

4.Златна рибка

Тя се чувства обичана, когато за нея се правят разни неща. Не можеш да докоснеш рибката. Със сигурност не я интересува и какво казваш, така че няма нужда от твоето одобрение. Що се отнася до отделеното време – тя въобще не се интересува от присъствието ти. Златната рибка иска просто да я нахраниш и да почистваш аквариума. Да оправяш водораслите и разните други неща във водата. Подобни на нея са хората, които приемат и изразяват привързаност чрез дела. Да направиш нещо за тях – без значение дребно или голямо, на техния език това означава, че ги обичаш. По същият начин – когато искат да ти засвидетелстват обич, те го правят чрез малки и големи “жестове” – от измиване на чиниите до нещо наистина голямо.

 

Проницателят – Анди Андрюс, andyandrews.com

Издателство: Sky Print, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Влюбването не е истинската любов, защото не изисква усилия

За да оцелее любовта, не превръщай другия в нещо, което не е

Ако обичаш другия, научи се да го изслушваш