Нещата, които правят живота ти богат, всъщност не са неща…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Обичай | 0 Коментара
снимка: Littleone.ru

снимка: Littleone.ru

Три неща никой не може да ти отнеме – преживяванията, истинските приятели и това, което отглеждаш в душата си…

Богатството не е в това, което имаме, а в това, без което можем. – Имануел Кант

Жилището на Санди е толкова тясно, че, когато се върне от супермаркета, трябва да реши какво да извади навън, за да направи място за покупките си. Всеки ден тя полага неистови усилия да нахрани и облече себе си и четиригодишната си дъщеричка, като припечелва оттук-оттам като журналистка на свободна практика.

Бившият й съпруг отдавна се е запилял нанякъде и едва ли ще се появи отново. Колата й често решава, че има нужда от почивка, и отказва да се помръдне. Което пък означава да яхне колелото (ако времето позволява), да ходи пеша или да се моли на приятели да я закарат.

Вещите, които според американците стоят в основата на човешкото оцеляване – телевизор, микровълнова печка, стерео уредба и маркови маратонки – са твърде назад в списъка й на нещата, които „може би някой ден“.

Питателна храна, топли дрехи, обитаемо жлище, вноски за изплащане на студентския заем, книжки за дъщеричката, най-необходимите лекарства и по някое сутрешно кино – тези неща поглъщат всичките й оскъдни доходи.

Санди вече не си спомня на колко врати е тропала, за да си намери прилична работа, но все има нещо, което не е наред – липсва й стаж или не е подходяща за мясщото, или пък е невъзможно да се грижи за детето си.

Историята на Санди не е нещо необикновено. Много самотни родители и по-възрастни хора едва се преборват с икономическата ни система и изпадат в цепнатината между тези, които действително могат да се издържат, и тези, които живеят в достатъчно дълбока мизерия, за да получават социална помощ от държавата.

Това, което отличава Санди от всички останали, са възгледите й.

– Аз нямам много под формата на вещи или на американската мечта – сподели тя пред мен с искрена усмивка.

– Това не те ли притеснява? – попитах аз.

– Понякога, когато видя някое момиченце на възрастта на дъщеря ми, облечено в хубави дрешки и с хубави играчки, или което се вози в хубава кола и живее в хубава къща, тогава се чувствам зле. Всеки иска децата му да бъдат добре – отвърна тя.

– Не им ли завиждаш?

– На какво да им завиждам? Не умираме от глад, облечени сме и въобще имаме най-важното в живота – обясни тя.

– И кое е то? – попитах.

– Според мен, независимо колко неща можеш да си купиш, независимо колко пари имаш, в живота си можеш да задържиш само три неща – рече тя.

– Какво значи да „задържиш“?

– Искам да кажа, че тези неща никой не може да ти ги отнеме.

– И кои са те? – попитах.

– Първо, преживяванията ти; второ, истинските приятели; и трето, това, което отглеждаш вътре в себе си – отвърна тя без колебание.

За Санди „преживявания“ не означава нещо грандиозно. Те са тъй наречените обикновени моменти с дъщеря й – разходки в гората, дрямка под сянката на някое дърво, малко музика, топла вана или прясно изпечен хляб.

Определението й за приятели е по-обширно.

– Истинските приятели са тези, които никога не напускат сърцето ти, дори когато известно време изчезнат от живота ти. Дори след много години продължаваш с тях оттам, откъдето сте прекъснали, и дори ако умрат, те остават да живеят в сърцето ти – обясни ми тя.

А по въпроса за това, което отглеждаш вътре в себе си, Санди рече:

– Това зависи от човека, нали така? Аз не отглеждам завист или тъга. Мога, ако искам, но предпочитам да не го правя.

– И какво отглеждаш ти? – попитах.

Санди погледна ласкаво дъщеричката си и после отново обърна поглед към мен. После посочи очите си, които преливаха от нежност и признателност и искряха от радост,

– Аз си отглеждам това.

Филип Чард. Историята е предоставена от Лори Уолдрън.

 

Пилешка супа за женската душа – Джак Канфийлд, jackcanfield.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

С пари можеш да си купиш много неща, но не и най-важните…

Щастието не е място, където стигаш, а състояние, което създаваш

Щастието не зависи от това кой сте и какво имате….

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си