Ако искаш да отгледаш добро дете, бъди добър човек

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Не бива да виним децата ни за това, което вършат. Защото те са го видели първо от нас.

Общуването се учи

Казваш ли на половинката си колко я обичаш, получаваш ли същото в отговор? Най-вероятно си чул това от собствените си родители и сега е напълно естествено да говориш на своя партньор по този начин.

Позволяваш ли на приятелите си да те обиждат и да нараняват чувствата ти, без да им кажеш, че не желаеш да се отнасят с теб по този начин? Най-вероятно това е поведение, което си научил или на което си бил свидетел като дете. Приемаш ли безропотно лошото обслужване от хора и компании, без да се оплакваш?

Сигурен съм, че си прочел въпросите и поне един от тях се отнася до теб. Докато оценяваш комуникационните си умения, имай предвид, че ги предаваш на децата си.

Децата ще се научат да общуват със света в зависимост от това как се общува в семейството им.

Говорене

Оттук започва общуването. С говорене. Препоръчвам ви да разговаряте. Да си задавате въпроси. Да изслушвате и да коментирате отговорите. Добре е за теб и за другите в семейството ти. Никоя тема не бива да бъде табу. Не това, което се казва, води до проблеми, а това, което се премълчава.

Изслушване

Говоренето е само половината от общуването. Трябва да умееш и да слушаш какво ти казват. Да изслушваш, е важно умение,  на което трябва да научиш и детето си. Повечето деца спират да говорят с родителите си, защото смятат, че не ги изслушват. И за съжаление са прави! Родителите са толкова заети със своите неща, че отказват да чуят мнението на децата си. Но ако искаш да продължат да говорят с теб, трябва да отделиш време и да ги изслушаш. Един от начините да научиш децата си да изслушват е да не им позволяваш да говорят, докато някой друг го прави. Тоест и ти да не говориш, докато те говорят.

 

Детето ти е страхотно! Ти не ставаш! – Лари Уингет, larrywinget.com

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Да възпитаваме децата си означава да им дадем нужните инструменти, с чиято помощ сами ще опознават света

Твоите деца не са твои деца. Те са рожба на зова на живота…

Ставаме родители, защото копнее да даряваме любов

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

Автор: Гергана Лабова

Сподели мнението си