Ако искаш да отгледаш добро дете, бъди добър човек

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Не бива да виним децата ни за това, което вършат. Защото те са го видели първо от нас.

Общуването се учи

Казваш ли на половинката си колко я обичаш, получаваш ли същото в отговор? Най-вероятно си чул това от собствените си родители и сега е напълно естествено да говориш на своя партньор по този начин.

Позволяваш ли на приятелите си да те обиждат и да нараняват чувствата ти, без да им кажеш, че не желаеш да се отнасят с теб по този начин? Най-вероятно това е поведение, което си научил или на което си бил свидетел като дете. Приемаш ли безропотно лошото обслужване от хора и компании, без да се оплакваш?

Сигурен съм, че си прочел въпросите и поне един от тях се отнася до теб. Докато оценяваш комуникационните си умения, имай предвид, че ги предаваш на децата си.

Децата ще се научат да общуват със света в зависимост от това как се общува в семейството им.

Говорене

Оттук започва общуването. С говорене. Препоръчвам ви да разговаряте. Да си задавате въпроси. Да изслушвате и да коментирате отговорите. Добре е за теб и за другите в семейството ти. Никоя тема не бива да бъде табу. Не това, което се казва, води до проблеми, а това, което се премълчава.

Изслушване

Говоренето е само половината от общуването. Трябва да умееш и да слушаш какво ти казват. Да изслушваш, е важно умение,  на което трябва да научиш и детето си. Повечето деца спират да говорят с родителите си, защото смятат, че не ги изслушват. И за съжаление са прави! Родителите са толкова заети със своите неща, че отказват да чуят мнението на децата си. Но ако искаш да продължат да говорят с теб, трябва да отделиш време и да ги изслушаш. Един от начините да научиш децата си да изслушват е да не им позволяваш да говорят, докато някой друг го прави. Тоест и ти да не говориш, докато те говорят.

 

Детето ти е страхотно! Ти не ставаш! – Лари Уингет, larrywinget.com

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Да възпитаваме децата си означава да им дадем нужните инструменти, с чиято помощ сами ще опознават света

Твоите деца не са твои деца. Те са рожба на зова на живота…

Ставаме родители, защото копнее да даряваме любов