Вслушай се във вътрешния си глас – той винаги знае правилния отговор!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Как да вземем решение за важните неща в живота? Със сърцето – то никога няма да ни подведе!

Един обикновен човек отишъл при Соломон и му рекъл:

– Помогни ми, царю! Синът ми трябва да избере между две жени, а не успява! Не мога да гледам страданията му.

Цар Соломон погледнал към небето и казал:

– Това е от важните решения в живота! Не е нещо, което ние самите избираме. Да вземеш важно решение, означава не да избереш нещо, а да се откажеш от друго.

Човекът го гледал неразбиращо, затова мъдрецът продължил:

Всеки път, когато избираме нещо, ние се отказваме от всички останали. За съжаление, на нас не ни е дадено достатъчно време на тази земя, за да научим всички знания, да усвоим всички умения, да опитаме вкуса на всички храни и питиета или да любим всички жени, които познаваме. – При тези думи царят замълчал за малко, а после добавил: – Затова, приятелю, запомни хубаво каквото ти кажа сега и винаги си го повтаряй – когато избираш, трябва добре да знаеш от какво се отказваш всъщност. Това ще те спаси от безполезни ходове, празни действия и ненужно чувство на неудовлетвореност. Винаги помни думите ми и тогава пътят ти ще бъде ясен и пълен с истина.

Соломон спрял за миг и накрая завършил:

– Но трябва да знаеш, че най-важните неща в живота не подлежат на избор, те са ти писани. Кажи на сина ти да не избира, а да се вслуша във вътрешния си глас. За любов не се избира с разсъдък, а със сърце; за него рационални избори няма. 

При тези думи посетителят кимнал, поклонил се и излязъл.

 

Соломон и мъдростта на вековете – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Заменете гнева с любов! 

Хората, които се появяват в живота ни, идват, защото сме ги извикали…

Как да попречим на страха да замъгли сетивата ни, когато трябва да вземем важни решения?

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си