Когато даваме от сърце, обогатяваме живота на хората около нас

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Не е важно какво даваш. Важното е да е от сърце.

Вярвам, че радостта и удоволствието, които изпитваме когато даваме и получаваме, е естествена част от нашата природа. Поради тази причина почти непрекъснато ме занимаваха два въпроса. Какво ни отделя от състрадателната ни природа и ни кара да ставаме жестоки и да се използваме един друг? И обратното, с какво може да се обясни фактът, че има хора, които и при  най-непоносимите условия успяват да съхранят естествената си способност за съчувствие и състрадание?

Докато изучавах факторите, които влияят върху способността ни да бъдем състрадателни, ме изненада колко решаваща роля имат езикът и начинът, по който употребяваме думите. Изработих метод на общуване – на изразяване и изслушване, който ни дава възможност да осъществим истинска връзка със самите себе си, както и с другите хора, и да даваме от сърце един на друг. Нарекох този вид общуване ненасилствена комуникация (ННК). Термина „ненасилие“ използвам в смисъла, който Ганди го използваше – да изразя естественото състояние на състрадание, когато в сърцето няма агресия и насилие. Дори да не смятаме, че начинът, по който говорим, е „ненасилствен“, думите ни често причиняват болка и обида. Процесът на общуване, който предлагам, може да бъде наречен и състрадателна комуникация.

Ненасилствената комуникация е модел на общуване, който ни води към това да даваме от сърце. Този метод се основава на езикови и комуникационни умения, които ни помагат да запазим своята човечност и в най-тежките моменти. В него няма нищо ново. Всичко, което е събрано, е познато от векове. Ненасилствената комуникация цели да ни даде  неща, които винаги сме знаели – какви са взаимоотношенията, които си струва да имаме, и да ни помогне да живеем по начин, който отразява това познание.

Когато даваме от сърце, го правим с онази радост, която извира всеки път, когато успеем да обогатим живота на някого до нас. Това е подарък за даващия, и за този, който получава. Човекът, който получава, се радва на подаръка, без да се притеснява от последствията, съпровождащи подаръците, дадени от страх, вина или изгода. Радостта на този, който дава, идва от приятното усещане, което го изпълва, повишавайки самоуважението му, след като е осъзнал, че е допринесъл с него за нечие благо.

Ненасилствената комуникация ни помага да се свържем един с друг и със себе си по начин, който позволява на естествената ни способност за съпричастност да се изяви. Помага ни да преобразим своя начин на изразяване и изслушване, като насочва съзнанието ни към четири неща: нашите наблюдения, чувства, нужди и молби, които отправяме с цел обогатяване на живота ни. Ненасилствената комуникация насърчава внимателното изслушване, уважението и емпатията и поражда взаимно желание това, което даваме, да бъде от сърце. Някои използват ненасилствената комуникация, за да се обърнат със съчувствие към самите себе си; други – за да задълбочат взаимоотношенията си; трети – за да създадат успешни контакти. Каквото и да изберете, ще бъдете щастливи.

 

Общуване без агресия – Маршал Розенберг, cnvc.org/about/marshall-rosenberg.html

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Никога не постъпвай с другите така, както не искаш да постъпват с теб!

Запитайте се: дали не сте Земен ангел?

Няма зли хора, има само нещастни