Не е вярно, че не се нуждаем от никого! Трябва ни някой, с когото да споделяме…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Смисълът на щастието е в споделянето на емоции, дори когато не са само положителни.

Богатството наистина може да повлияе на нашето щастие, но не вярвам, че то е от първостепенно значение. Само по себе си богатството не е в състояние да ни донесе дълбоко вътрешно удовлетворение. Всички осъзнаваме злополучието, което нерядко съпътства охолството. Убеден съм, че и добрите приятели не са от такова значение. Макар партньорът временно и да ни даде утеха в житейските беди, не мисля, че семейството и приятелите в крайна сметка са в състояние да ни гарантират истинското щастие, към което се стремим. Нерядко любимите хора внасят безпокойство в живота ни, докато несмутимият от нищо умиротворен ум пребивава в състояние на дълбоко щастие, което може да повлияе дори на физическото му състояние.

Просветеният ум, донякъде постигнал покой и състрадание, носи потенциала да се превърне в наистина умиротворения ум, способен да дари с щастие нас и другите около нас. Как да постигнем покой и умиротворение на ума? Упойващите вещества не са отговор. Бихме казали, че решението е заключено в несложно устроения разсъдък на животните, но тяхната менталност е ограничена и не може да бъде развивана.

По моя преценка състраданието е онова качество на мисловността, което би ни донесло неподправен вътрешен покой и сила. Развиваме го, като трансформираме емоциите си посредством своя интелект. Смиряваме себично вменените ни разрушителни страсти и затвърдяваме съзидателните безкористни чувства, за да донесем щастие на себе си и на останалите.

Първостепенният потенциал за състрадание е вроден у нас и е от основополагащо значение за дълговечното ни битие. Макар да не е изключено усещания като страх и омраза също да са от жизнено значение за оцеляването ни, нашите притворни умове лесно могат да бъдат подведени от измамно, внушено ни от гнева, самомнение.

Склонни сме да потиснем своите по-позитивни емоции и да пренебрегнем чувството за уважение, отговорността си на граждани и желание да споделим проблемите на другите. Обсебени от подобни измамни настроения на самодостатъчност, мислим, че не се нуждаем от никого. Такова арогантно усещане за собственото „Аз“ ни отдалечава от вътрешния покой и щастието, което търсим, и засяга и останалите около нас по същия неблагополучен начин.

 

Проникновен ум – Далай Лама

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Щастието не зависи от това дали си обичан, а дали умееш да обичаш…

Когато споделяш своите болезнени чувства и проблеми, тяхната сила намалява и ставаш по-силен и способен!

Тайната на щастието: да виждаш красотата около себе си!