Бъдещето ни е в наши ръце!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Ключът към нашето щастие е в нас. Ако искаме да бъдем щастливи, не ни остава нищо друго освен да се борим за щастието си всеки ден.

Всеки от нас е съсредоточие на своя вселена. Ние постановяваме изток, запад, север и юг, горе и долу – все спрямо собственото си местоположение. Можем да погледнем на Аза като на принципна рамка, посредством която разбираме себе си и се съотнасяме с пълнотата на битието. 

Страданието, в което виждаме своя самсара, и щастието – свободата от това страдание – произтичат най-вече от собствената ни представа за нас самите. Моето страдание е последица от крайностите на моето себично поведение. А това поведение ме подтиква да постъпвам по начини, които още повече задълбочават страданието ми. Както по всичко изглежда, аз до безкрай обикалям в цикъл от прераждания, който поддържа моята самсара.  А преследвам щастието, понеже желая да се отърся от страданието.

Единението между самасара и нирвана може да бъде погледнато в светлина на собствената ни представа за Аз. Ученията на Буда за страданието, за причините за него, за състоянието, което слага край на страданието, и за пътя до това състояние на преустановеност – могат да бъдат преценявани все от гледна точка на индивида, който, като признава собственото си състояние на злочестина, признава и причините за него и полага усилия да ги зачертае, като следва пътя към тяхното отстраняване.

Аналогично и религиозните традиции на всички вероизповедания добиват смисъл единствено когато биват съотнесени към ангажирания в подобна практика индивид.

Според Буда мисълта „Аз съм“ е израз на демонична нагласа, понеже погрешната ни представа за нас самите води до надценяване на Аза, което пък лежи в корена на нашите злочестини. Буда ни учи и че ние сме господари на самите себе си. Макар настоящото ни състояние самсара да е последица от минала карма, навлечена от сторени злини, ние разполагаме с възможността да натрупаме нова, благотворна карма под формата на алтруистично мотивирани деяния. Нашето бъдеще е в нашите ръце.

 

Проникновен ум – Далай Лама

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Щастието не зависи от това дали си обичан, а дали умееш да обичаш…

Когато споделяш своите болезнени чувства и проблеми, тяхната сила намалява и ставаш по-силен и способен!

Тайната на щастието: да виждаш красотата около себе си!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си