Бъдещето ни е в наши ръце!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Ключът към нашето щастие е в нас. Ако искаме да бъдем щастливи, не ни остава нищо друго освен да се борим за щастието си всеки ден.

Всеки от нас е съсредоточие на своя вселена. Ние постановяваме изток, запад, север и юг, горе и долу – все спрямо собственото си местоположение. Можем да погледнем на Аза като на принципна рамка, посредством която разбираме себе си и се съотнасяме с пълнотата на битието. 

Страданието, в което виждаме своя самсара, и щастието – свободата от това страдание – произтичат най-вече от собствената ни представа за нас самите. Моето страдание е последица от крайностите на моето себично поведение. А това поведение ме подтиква да постъпвам по начини, които още повече задълбочават страданието ми. Както по всичко изглежда, аз до безкрай обикалям в цикъл от прераждания, който поддържа моята самсара.  А преследвам щастието, понеже желая да се отърся от страданието.

Единението между самасара и нирвана може да бъде погледнато в светлина на собствената ни представа за Аз. Ученията на Буда за страданието, за причините за него, за състоянието, което слага край на страданието, и за пътя до това състояние на преустановеност – могат да бъдат преценявани все от гледна точка на индивида, който, като признава собственото си състояние на злочестина, признава и причините за него и полага усилия да ги зачертае, като следва пътя към тяхното отстраняване.

Аналогично и религиозните традиции на всички вероизповедания добиват смисъл единствено когато биват съотнесени към ангажирания в подобна практика индивид.

Според Буда мисълта „Аз съм“ е израз на демонична нагласа, понеже погрешната ни представа за нас самите води до надценяване на Аза, което пък лежи в корена на нашите злочестини. Буда ни учи и че ние сме господари на самите себе си. Макар настоящото ни състояние самсара да е последица от минала карма, навлечена от сторени злини, ние разполагаме с възможността да натрупаме нова, благотворна карма под формата на алтруистично мотивирани деяния. Нашето бъдеще е в нашите ръце.

 

Проникновен ум – Далай Лама

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Щастието не зависи от това дали си обичан, а дали умееш да обичаш…

Когато споделяш своите болезнени чувства и проблеми, тяхната сила намалява и ставаш по-силен и способен!

Тайната на щастието: да виждаш красотата около себе си!