Екхарт Толе: Хората забравят, че настоящият момент е всичко, което съществува

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Блог, Препоръчано
снимка: eckharttolle.com

снимка: eckharttolle.com

Вдъхновяващи цитати от един от най-вдъхновяващите умове днес, авторът на книгите „Силата на настоящето“, „Нова земя“, „Единение с живота“, „Гласът на покоя“ – Екхарт Толе…

1. Настоящият момент е най-ценното нещо, което съществува. Хората не осъзнават, че сега е всичко, което съществува. Няма минало или бъдеще, освен като спомен или очакване в ума.

2. Повечето хора никога не са напълно присъстващи в сега, защото подсъзнателно те вярват, че следващия момент трябва да е по-важен от сегашния. Но така вие пропускате целия си живот, който никога не е сега.

3. Не се стремете към щастие. Ако го търсите, няма да го намерите – стремежът е антитеза на щастието. Щастието винаги е нещо изплъзващо се, докато свободата от нещастието винаги е постижима и то постижима сега, в този момент – в момента, в който престанете да си създавате истории за вашето нещастие. Нещастието срива естественото състояние на благополучие и вътрешен покой, източник на истинското щастие.  Това, което правиш на другите, го правиш на себе си.

4. Умът е великолепен инструмент, ако се използва правилно. Използва ли се неправилно обаче, той става много разрушителен. Да го кажем по-точно, не е толкова, че използвате ума си погрешно – обикновено не го използвате изобщо. Той ви използва. Това е болестта. Вие вярвате, че сте вашия ум. Това е заблуда. Инструментът ви превзе.

5. Изправянето лице в лице с фактите винаги дава сила. Осъзнайте, че това, което мислите, до голяма степен създава емоциите, които изпитвате. Съзрете връзката между мисленето и емоциите. Вместо да бъдете мислите и емоциите си, бъдете осъзнатостта зад тях.

6. Опознайте всички и всичко чрез тишина, а не с „шума“ на мислите.

7. Всичко, по което вие негодувате, и на което силно реагирате в другите, също е и във вас.

8. Някои промени изглеждат отрицателни на пръв поглед, но скоро ще осъзнаете, че сте създали пространство в живота си, за появата на нещо ново.

9. Има един фин баланс между почитането на миналото и това да се загубите в него. Например, можете да приемате и да се учите от грешките, които сте направили, и след това преминете и се съсредоточете върху настоящето. Това се нарича да си простите.

10. Животът ще ви предостави опита, който е най-полезен за развитието на вашето съзнание.

11. Може да загубите нещо, което притежавате, но не може да загубите нещо, което сте.

12. Ако няма радост, удобство и лекота в това, което правите, не означава непременно, че трябва да го смените. Може би ще бъде достатъчно да смените начина, по който го правите. „Как“ е винаги по-важно от „какво“. Опитайте се да обърнете повече внимание на действието, отколкото на резултата, който искате да постигнете с него. Отдайте цялото си внимание на поднесеното от настоящия момент.

13. Хората са склонни да живеят повече върху негативните неща, отколкото върху добрите неща. Така умът става обсебен с негативни неща, с осъждане, вина и тревожност, произведени от мисли за бъдещето и така нататък.

14. Най-силният катализатор за промяна в една връзка е пълното приемане на партньора, такъв какъвто е, без да изпитвате потребност да го съдите или променяте.

15. В днешното бързане всички ние мислим прекалено много, търсим твърде много, искаме прекалено много и забравяме за радостта от това просто да бъдем.

 

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Екхарт Толе: За да оцелее любовта, не превръщай другия в нещо, което не е

Дийпак Чопра: Миналото е история, бъдещето е мистерия, а настоящият момент е дар

Харуки Мураками: Когато излезеш от бурята, няма да си същият човек, който беше, преди да влезеш в нея. Точно за това е самата буря