Думите, които използваме, разкриват какви сме

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Freepik.com

снимка: Freepik.com

От това как говорим и какви думи подбираме зависи как ще бъдем възприети от хората. 

ВСЕКИ ДЕН СЪДЯТ ЗА НАС ПО НАШАТА РЕЧ. ДУМИТЕ НИ ПОКАЗВАТ НАШАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ, ТЕ ГОВОРЯТ НА ПРОНИЦАТЕЛНИЯ СЛУШАТЕЛ ЗА ОБЩЕСТВОТО, В КОЕТО СЕ ДВИЖИМ, ПОКАЗВАТ НИВОТО НА НАШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА.

И аз, и вие имаме четири метода да контактуваме с обкръжаващия ни свят. ЗА НАС СЪДЯТ ВЪЗ ОСНОВА НА ТОВА КАКВО ПРАВИМ, КАК ИЗГЛЕЖДАМЕ, КАКВО ГОВОРИМ И КАК ГО ГОВОРИМ. Независимо от това, много хора преминават как да е дългия си житейски път след завършването на училище, без да се опитат дори съзнателно да обогатят своя запас от думи, да овладеят различните оттенъци в значението на думите, да се научат да ги произнасят отчетливо и ясно. Те свикват да употребяват банални фрази, които слушат на работата и на улицата. Няма нищо удивително в това, че често нарушават традиционните правила на произношението, а понякога и основните канони на самата граматика. И ако дори хора, притежаващи научна степен, допускат подобни грешки, какво може да се очаква от хората, които са били принудени да прекъснат образованието си по силата на икономическата необходимост?

ДУМИ, СЪЗДАВАЩИ КАРТИНА

За да се предизвика интерес, съществува един метод, който има изключително важно значение, но който, обаче, е игнориран. Средният оратор, очевидно, дори не подозира за съществуването му. Той, сигурно, дори не е мислел сериозно за него. Имам предвид метод за използуване на думи, който създава картини и образи. Когато говорещият създава цяла галерия от образи, минаващи пред очите ни, то е лесно да бъде слушан. Ораторът, който използува мъгляви, банални и безцветни символи, кара аудиторията да задреме.

Образи. Образи. Образи. Те са свободни като въздуха, който дишате. Изпълнете с тях вашия разказ или вашия разговор и ще бъде по-интересно да ви слуша човек, и ще окажете по-голямо влияние.

Как да придобием самоувереност и да влияем на другите чрез изкуството да говорим пред публика – Дейл Карнеги, dalecarnegie.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да си щастлив ли? Това е всеки ден да даряваш с щастие хората около себе си!

От днес ще посрещам всеки ден с любов в сърцето. От днес започвам да живея

Докато не заглушиш гласа на егото, няма как да чуеш гласа на любовта