Да обичаме, да се смеем, да плачем, да прегръщаме – най-хубавият подарък, който можем да получим от живота!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Обичай | 0 Коментара
снимка: pravda-tv.com

снимка: pravda-tv.com

Всички търсят щастието, а неговата тайна е толкова простичка – тя се крие във всичко, което имаме!

Роднините ми бяха най-обикновени селяни, които живееха в затънтени махали и отдалечени селца. Но подобно на милиони и милиони други хора като тях от различни страни из цяла Европа, всички те бяха хвърлени във водовъртежа на една война, в която трябваше да оцелеят или да загинат.

Леля, подобно на мнозина други оцелели, все повтаряше и повтаряше: „Нямам сили да говоря за тези неща. Никой не може да разбере какво сме преживели, ако не го е видял с очите си, не го е помирисал, не го е чул, ако не го е изпитал на гърба си, вкопчен в живота със сетни сили“.

Когато я питах какъв подарък иска за рождения си ден или за някакъв празник, тя неизменно отговаряше: „Не ми трябва подарък, сладка моя. Подаръците, за които копнея, са вече тук – да мога да прегърна дете, да чувствам любов, да мога да се смея, а понякога дори да плача. Имам всичко, което някога съм искала“.

 

Дарът на разказа – Клариса Пинкола Естес, clarissapinkolaestes.com

Издателска къща: БАРД, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Бъди подарък за живота, защото животът е подарък

Колкото по-благодарен си,  толкова повече неща, за които да си благодарен, идват в живота ти

Благодаря за цялото добро, което присъства в живота ми!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си