Бъдете отворени за възможностите и се наслаждавайте на всеки миг от живота!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка за фон: снимка: ahead-jnkj.com

снимка за фон: снимка: ahead-jnkj.com

Напишете своята история, бъдете своя герой, говорете своята истина и изживейте мечтите си!

Съдействайте на съдбата си, не тръгвайте срещу нея, не й се противопоставяйте. Позволете й да се изпълни.

Нисаргадата Махарадж

Простият израз „да се оставиш на течението“ всъщност е много важен в духовно отношение. Древногръцкият философ Хераклит е казал, че животът е като река – не можеш да влезеш два пъти в нея. Съществуванието е винаги ново, и въпреки това ние сме склонни да внасяме в него стари реакции. Когато видим, че се съпротивляваме на нещо което основно значи да казваме „не“,  – ние обикновено се мъчим да наложим старо схващане или навик в нова ситуация.

Законът на най-малкото усилие повелява да признаем новото в живота, като му позволим да се разгърне, без да се намесваме. Той ни казва да живеем за мига, да потърсим помощта на Природата и да спрем да виним когото или каквото и да било извън самите себе си. В потока Духът вече организира милиони и милиони детайли, които подкрепят живота – от безкрайните процеси, нужни да поддържат живота на една-единствена клетка, до необятната сложност на развиващата се Вселена. Като се свързваме с духа, ние яхваме тази космическа организираща  сила и се възползваме от нея.

За много възрастни обаче идеята за най-малкото усилие е трудна. Технологиите непрекъснато се опитват да ни спестят работа чрез по-ефикасни машини, но не е лесно това да се пренесе на човешко ниво. Най-голямата пречка е работната ни етика, която твърди, че повечето работа жъне по-голямо възнаграждение. В това има две несъвършенства. Първо, самата Природа работи по пътя на най-малкото усилие – законите на физиката повеляват, че всеки процес, от въртенето на електрона до въртенето на галактиката, трябва да функционира с най-ефикасното изразходване на енергия, с най-малкото съпротивление. Второ, човешкият напредък винаги идва чрез идеи, вдъхновение и желание. Те се появяват спонтанно, никакво величество работа не може да докара насила вдъхновение или желание, или дори последователно добри идеи.

На нас може да ни е трудно да се пуснем по течението, но за едно дете това е съвсем естествено. До към шестгодишна възраст няма нужда от каквито и да било наставления, тъй като малките деца моментално поемат курса на най-малкото съпротивление -те посягат към това, което искат, казват каквото трябва да кажат, изразяват емоцията, която се породи у тях на мига. И основната им дейност не е работата, а играта. Можем да запознаем по-големите деца с взаимосвързаните идеи да не се съпротивляваме, да не издигаме защити и да поемаме отговорност за това как избираме да работим. Приемането е много важно, защото всеки път когато се  съпротивляваме, много усилия отиват на вятъра. Липсата на защита е свързана с приемането, доколкото нуждата да защитаваш гледната си точка поражда конфликт и хаос, а те са огромна загуба на енергия.

Да се опитаме да наложим своето мнение, е изкушение, на което малцина от нас могат да устоят, но законът на най-малкото усилие ни казва, че можем да наложим мнението си чрез средства, различни от борбата и конфликта. Можем да следваме потока на Духа, знаейки, че безграничната му организираща сила ще се погрижи за желанията ни. Така законът на най-малкото усилие носи вяра и търпение. Всички ние сме били учени, че борбата и битката са пътят към успеха. Всъщност е много по-важно да имате вяра в собствените си желания. Когато приемете, че другите хора съществуват, за да ви пречат да постигнете каквото искате, нямате друг избор освен през цялото време да се защитавате. Да научите детето си, че съществува сбъдваща желанията сила, далеч надхвърляща силата на другите Хора, е ценен урок.

Третият елемент на закона на най-малкото усилие е отговорността. Децата трябва да бъдат научени също, че успехът и удовлетворението идват отвътре и само това вътре в нас е важно. Всеки от нас е отговорен за начина, по който се чувства, за това, което желае, и как решава да подходи към предизвикателствата на живота. Най-висшата отговорност се осъществява не като работим прекомерно, а като вършим работата на Духа с радост и съзидателност. Това е единственият начин, по който става възможен животът без борба.

 

Седемте духовни закона на успеха/Седемте духовни правила за родители, Дийпак Чопра,

deepakchopra.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Представете си, че живеем в свят, в който всичко хора се държат като грижовни родители , играещи с децата си. Какъв хубав свят би бил…

Няма проблемни или трудни деца, има неразбрани…

Научете децата си как успешно да управляват времето си