Гневът разболява не само душата, но и тялото ни! Освободете се от него

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: travelerguru.us

снимка: travelerguru.us

Гневът изпепелява не само мислите и сърцето, но и ни разболява физически. Стича се по тялото ни – като лава, която ако не бъде спряна, няма да остави нищо след себе си. Освободете се от гнева!

Според тибетската медицина причина за болестите са емоциите.

Човешката енергия, също като кръвта и лимфата, тече в определена посока. Ако човек изпитва гняв, енергията се разпространява нагоре; при радост забавя скоростта си; при страх се спуска надолу; при уплаха става хаотична. На върха започва да напуска тялото. Емоциите влияят на движенията на енергията…

Знае се, че гневът „поразява“ черния дроб и жлъчката, силната радост „уврежда“ сърцето и тънкото черво, вглъбеността и натрапчивите мисли влияят отрицателно на далака и стомаха. Тъгата уврежда белите дробове и дебелото черво, страхът – бъбреците и пикочния мехур.

Далай Лама XIV казва: „Когато ни обземе гняв, не бива да фокусираме вниманието си върху онова, което го поражда; по-добре помислете за някого, когото обичате, или просто за нещо приятно, и тогава умът ви ще се успокои поне отчасти“.

В класическия медицински трактат „Хуандъ Нейцзън“ („Канон на Хуандъ за вътрешните болести“), написан в Китай преди две хиляди години, се казва, че проблемите с жлъчния мехур възникват най-вече заради неудовлетворени амбиции и сдържан гняв.

Наставлението е съвсем ясно: „Гневът съсипва дроба“. И още едно изречение от тази книга: „Бъди с чисто сърце, ограничавай страстите си и не се поддавай на бурни емоции“…

Силните преживявания и стресът влияят на състоянието ни – тоест вътрешния дискомфорт също може да е причина за болест. Точно затова е много важно да се отнасяме с внимание към организма си, да не позволяваме на стреса да ни надвие, да се учим да управляваме емоциите си. Разбирането на тази взаимозависимост позволява да се избегне появата и развитието на много заболявания.

 

Тибетската медицина – Светлана Чойжинимаева, naran.ru

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако се научим да контролираме прехвърления гняв, ще освободим живота си от оковите на негативното

Прошката – път към просветление и душевен мир

Ако обидата тежи в сърцето ви, прочетете тези думи на Екхарт Толе