Ние живеем, за да направим невъзможното – възможно!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
Снимка: stylist.co.uk

снимка: stylist.co.uk

Единственият начин да постигнем невъзможното е да повярваме, че е възможно. 

След като Джош помоли Господ  да му изпрати знак, двамата с Дарма тръгнаха към колата. Време беше да вървят. Джош не знаеше къде да отиде, само че трябва да тръгват.

Слязоха по стръмната улица до паркинга. Когато отваряше вратата за Дарма, Джош забеляза един студент, който слизаше от кола, спряна отсреща, успоредно на неговата. Младежът се прехвърли на инвалидна количка, която бе разположена с лице нагоре по наклона. Студентът явно се готвеше за стръмното изкачване no улицата, по която Джош и Дарма току-що бяха слезли. Завъртя няколко пъти колелата на количката. Джош се приближи и го попита къде отива. Студентът посочи нагоре по улицата, която беше доста стръмна.  Джош мy предложи да го избута и той прие. Когато хвана дръжките на количката, тя му се стори неочаквано лека. Тръгнаха бавно нагоре и се заприказвахв за нещата, които и двамата харесват в колежа и студентското градче, дори стръмните алеи между сградите. Стигнаха до най-високата част нa улицата. Младежът се представи като Соломон и благодари за помощта. Джош отговори, като се стараеше да не гледа сакатите му крака:

– Аз съм Джош. Приятно ми е.

– Обикновено се качвам сам, но когато ми предножи, си казах: „Какво пък? Мога един път да се поглезя. – Младежът се засмя весело. Замълча за момент, като погледна надолу. – Знаеш ли? Понякога сънувам, че тичам надолу по улицата, както правех, когато краката ми бяха здрави.

– Какво ти се е случило? – попита Джош, като за първи път погледна крайниците на Соломон.

– Катастрофа. Гадна работа. Връщахме се от финала на щатското първенство по футбол. Беше мачът на живота ми. След това c няколко приятели щяхме да ходим на купон, но някакъв пиян ни блъсна. Най-добрият ми приятел загина. Другите се разминаха само със сътресение, но aз… останах парализиран от кръста надолу. За един миг животът ти може коренно да се промени.

– Съжалявам – измънка Джош, като не знаеше какво друго да каже.

– Не ме съжалявай. Радвам се, че съм жив. Всеки път, когато си спомня за приятеля си, който загина, се заричам да живея всеки ден на пълни обороти заради него. Възвишенията като това са нищо пред планините, които съм изкачил през живота си.

– Сигурен съм в това – каза Джош, осъзнавайки, че Соломон е мъдър за годините си. – E, какво те доведе в колежа?

– Дядо ми е бил треньор по футбол тук. Бил е известен като Тренера Кен.

– Познавам го. Беше легенда.

– Да,така е. Когато идвахме да го виждаме с нашите, обичах да тичам по игрището и стръмните алеи. Мечтаех си да играя футбол. След катастрофата се наложи да се откажа от мечтата си. Не можех да си представя, че ще уча в колежа, а няма да играя. Затова кандидатствах в цял куп други учтилища. Една нощ обаче, след като разговарях с мама, осъзнах, че мога да допринеса за света повече, отколкото ако просто играя футбол. Тя ми каза, че някои мечти умират, за да се родят други. Така дойдох. Изкачвам стръмните алеи. Ходя на лекции. Чакам новата си мечта. 

„Станахме двама“ – помисли си Джош. Погледна часовника си. Дарма го чакаше в колата.

– Имаш ли представа каква може да бъде следващата ти мечта?

– Още не. Може би искам да стана треньор или пък предприемач и да имам собствен бизнес. Във всеки случай искам да бъда водач. 

Джош се усмихна:

– O, личи си.

– Благодаря за откровението. Повечето хора не ми го казват направо, но знам, че не си ме представят като водач c тази инвалидна количка – обаче тези, които мислят така, не са внимавали на уроците по история. Франклин Делано Рузвелт, един от най-великите водачи в американската история, е бил прикован на инвалидна количка. Може краката ми да са слаби, но характерът и волята ми са силни. Аз винаги мисля позитивно. Никога не мисля за невъзможното. Съсредоточавам се върху онова, което е възможно.

 

Семенцето – Джон Гордън, jongordon.com

Издателство: Skyprint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ти си способен на успех, просто трябва да повярваш в себе си!

Първата крачка към успеха, е да направиш нещо, което не си предполагал, че можеш

Не трябва да се крием пред болката, а да се изправим пред нея и да я преборим!