Ошо: истинската любов изисква сила и да се влюбиш в действителността

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай
снимка: pastbook.com

снимка: pastbook.com

Истинската любов е да познаваш дефектите на любимия, но да си достатъчно силен, за да продължиш да го обичаш и да израстваш с него. Слабостите, ограниченията и уязвимостта на любимото човешко същество не могат да я пречупят. Напротив, стимулират я да се развива и нараства!

Любовта вирее само на действителна, неизмислена почва. Истинската любов означава да опознаеш действителната любима и да продължиш да я обичаш, да виждаш ясно дефектите, но това да не смути любовта ти. Любовта изисква невероятна сила.

Когато си с един човек 24 часа в денонощието, познаваш всичките му слабости – добрите му страни, но и лошите, блестящото и мрака. Целият човек се разстила пред тебе като на длан. Любовта е достатъчно силна да се осъществи и при вида на слабостите, ограниченията, уязвимостта на любимото човешко същество. Имагинерна любов обаче съвсем не е достатъчна. С нея можеш да обичаш само в киното или литературата, в поезията – както се обича далечна, блестяща, но непозната звезда.

Истинската любов представлява съвсем различно измерение – тя означава влюбване в действителността. Да, действителността има дефекти, но това те стимулира за растеж. Всеки отделен дефект те тласка да го надхвърлиш.

Когато двама души се обичат истински, те си помагат в израстването. Превръщат се в огледало за другия, взаимно се оглеждат. Помагат си и се поддържат. В добри и лоши времена, в щастие и тъга, те са заедно, загрижени един за друг. Това е цялата философия на обвързването.“

 

Тантристкото преобразяване – Ошо

Издателство: Шамбала, shambhala.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ошо: Не се опитвай да разбереш живота. Живей го! Не се опитвай да разбереш любовта. Навлез в нея!

Ако обичаш заради самата любов, то ти си нечий ангел…

Любовта е това, което остава, когато се освободим от страха и осъждането