Този, който обича най-силно, се чувства свободен!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка за фон: misucell.com

снимка за фон: misucell.com

Свободата и любовта вървят ръка за ръка. Да обичаш значи да не искаш нищо в замяна, дори да не чувстваш, че даваш нещо. Само любовта може да познава свободата.

Ако сега се наложи да разкажа живота си на някого, мога да го направя така, че да ме помислят за независима, смела и щастлива жена. А съвсем не е така: забранено ми е да произнасям единствената дума, която е много по-важна от единайсетте минути — любов.

През целия си живот съм разбирала любовта като вид доброволно робство. Оказа се, че това изобщо не е вярно! Свободата съществува само тогава, когато има любов. Този, който се отдава изцяло, който се чувства свободен, обича най-силно. А който обича най-силно, се чувства свободен.

Ето защо ми се струва безсмислено всичко, което бих могла да изживея, да направя, да открия. Надявам се този период да свърши бързо, за да мога отново да търся себе си — отразена в мъжа, който ще ме разбира и няма да ме кара да страдам. Но какви глупости говоря? В любовта никой не бива да наранява никого; всеки от нас е отговорен за това, което чувства, ето защо не можем да обвиняваме другия за нищо.

Чувствала съм се наранена, когато губех мъжете, в които се влюбвах. Сега съм убедена, че никой не губи никого, тъй като никой не притежава никого.

Ето в какво се състои истинската свобода: да имаш най-важното нещо на света, без да го притежаваш.

 

Паулу Коелю, Единайсет минути, paulocoelhoblog.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Първо обичай ти, после и ти ще бъдеш обичан

Любовта е утехата и спасението ни от всяко страдание!

Никога не се отказвайте от този, който обичате, независимо колко е трудно!