Научете се да бъдете открити с хората, които споделят с вас знанията си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: sciart.eu

снимка: sciart.eu

Всеки ден се стремя да науча нещо ново! Развивам се с търпение и старание!

Както вече казах, живях с Ламата повече от 25 години. Ние се познавахме толкова добре, че нашето общуване се свеждаше основно до мърморене и кимане, както става при възрастни двойки, преживели заедно много десетилетия. Той беше от стария Тибет и преди да напусне родината си, дори не беше виждал автомобил, без да говорим за цялата тази техника, с която е пълен домът на съвременния американец.

Когато ни се повреждаше парното котле или някой трябваше да поправи колата ни, той винаги ме караше да отида и да стоя заедно с тези, които извършваха ремонта, наблюдавайки толкова внимателно, че следващия път да мога да го направя сам. На възражението ми, че в Америка майсторите не обичат някой да им виси на главата и да задава въпроси, той отговори просто: „Глупости. На хората, които действително умеят да правят нещо добре, – да тълкуват древната тибетска философия или да чистят карбуратор, или да свирят класически пиеси на пиано – почти винаги им харесва, когато някой вежлив и любознателен човек им задава въпроси по специалността. Но повечето хора са твърде невъзприемчиви или мързеливи, за да наблюдават процеса и да се учат и те да правят това.“

Така, че, да, за срок, равен на половината от живота ми, аз научих много неща от тибетската философия от своя лама, който беше истински експерт. Но по времето, когато приключих с философията, вече можех и да разглобя двигателя на автомобила край пътя, и изцяло да построя къща, и да изработя сам резервна част за колата, и да сготвя екзотична тибетска храна.

И важното беше не това, че се научих да правя такива неща, каквито американците въобще не умеят, а това, че разбрах – ако някой друг може да направи нещо, то и аз мога да се науча, ако опитам – с търпение и действително старание.

И последно. Да се научиш да готвиш тибетски пелмени или да поправяш запалването на автомобилен двигател, е едно и също. Всичко това е физическа работа и вие можете да се захванете с такова желание и упорство като на Цзин и да се научите да я вършите, като наблюдавате някого и понякога задавате въпроси. Тогава е възможно някога да стоите край пътя, спасявайки нечий живот, защото знаете как да се справите с двигателя, когато той не пали.

Обаче, ако искате действително да помагате на другите хора, най-доброто, което можете да направите, е да се научите да гледате по нов начин на това как въобще правите нещо и как мислите за нещо. Ако се научите да бъдете открити с хората, които споделят с вас знанията си, животът ще ви носи много повече радост, а вашите проекти ще станат по-продуктивни и успешни.

 

10 най-големи грешки, които можете да допуснете, и как да ги избегнете – Геше Майкъл Роуч и Мирзакарим Норбеков, geshemichaelroach.comnorbekov.comnorbekov.bg

Издателство: Жануа ’98, janua-98.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Колкото повече се свързваме с хората около себе си, толкова повече ценни уроци научаваме