Разкажи ми приказка за „лека нощ“…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Приказките преди лягане – идеалният начин да се сближим и да общуваме активно с детето си преди сън.

Времето точно преди лягане е много важно за децата. Това как те се чувстват, преди да заспят, определя как ще се събудят на другата сутрин. Събуждането в добро настроение е като надежден щит през целия ден. Събуждането в лошо настроение е предпоставка за неприятни преживявания и емоции. Или както гласи старата мъдрост: „Ако искаш да имаш прекрасна сутрин, то направи предишната вечер наистина специална“.

За родителите, които имат затруднения да накарат децата да си легнат – разказването на приказка е добро решение. Убеден съм, че една от основните причини децата да не изгарят от нетърпение да отидат в леглата си е – това не им носи обещание за игри и забави. Напротив – вечерта за тях е краят на активността, краят на забавленията за този ден, а всъщност те жадуват за движение и внимание. Дори ако възрастните не се канят да лягат веднага – ангажирането на децата с приказка, осигурява едно добро приключване на деня.

През детските (предтинейджърските) си години децата жадуват за повече игри и общуване със своите родители. Измислянето на страхотни приказки за „лека нощ“ превръща времето за лягане в момент на пълноценно общуване между деца и родители. Когато това се прави по подходящ начин, детето очаква с нетърпение времето за лягане, както заради приказката, така и заради ритуала на формалното приключване на деня по позитивен и зареждащ начин.

Полезно е да се обясни на децата защо възрастните трябва да останат до малко по-късно, а именно – за да вършат нещата, които са за големи. Както децата трябва да правят важни за тях неща, така и зрелите хора имат необходимост да вършат своите (да плащат сметките, да обсъждат разни въпроси, да правят планове, да почиват заедно). Нека децата да знаят, че когато пораснат, вие ще им покажете всичко това, щом са готови. За да бъдат и възрастните щастливи, те се нуждаят от „качествено време за възрастни“. Всички зрели хора се нуждаят от това, както и вашите деца ще се нуждаят един ден, за да поддържат здрави духа и ума си.

Приказката за „лека нощ“ може да сложи дневните събития на фокус и да помогне на децата да преценят емоциите си. Правенето на това по един забавен начин, който въвлича децата в процеса, им помага да се сближат със своите родители и с удоволствие да се подготвят за сън. Тази забавна дейност те ще свържат с приготвянето на леглата и настройването за заспиване. С течение на времето и малко практика, вечерната история прави лягането да изглежда все по-малко като наказание и все повече като забавна дейност, която спуска завесите на деня по очакван и приятен начин.

 

Измисли приказки за лека нощ – Рони Коул, hayhouse.co.uk/authorbio/ronnie-m-cole

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Споделяйки истории за себе си на друг човек, ние споделяме частица от сърцето си!

Твоят живот – това, което Ти избереш да бъде(ш)

Да приемем децата такива, каквито са, означава да ги обичаме истински!