Душата често пъти е по-гладна от тялото! И никой магазин не може да й продаде храна!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: wallpaperswide.com

снимка: wallpaperswide.com

Душата е вашата сила и вашата същност, затова се грижете за нея!

 

Човек не живее за единия хляб. Тази позната на всички ни метафора се появява и във Вехтия и в Новия завет и значението и е съвсем прозрачно. Съвсем елементарно, тя означава, че имаме и други изисквания към живота освен задоволяването на материалните потребности. Важно е обаче дa се отбележи, че тонът се изразява съвсем недвусмислено. Духовното удовлетворение е представено като фундаментална жизнена потребност, сравнима с потребността от храна. Същото гледище се застъпва от практически всички останали религиозни и духовни традиции-за да оцелеем, ние се нуждаем от „храна за душата“. 

Аз мисля, че това е вярно в съвсем буквален смисъл. Състоянието, в което се намира духовният ни живот, влияе непосредствено върху функциите на тялото, включително метаболизма, храносмилането, Дишането и всички останали физически процеси. Но ние често пренебрегваме или тълкуваме неправилно духовните си потребности. Налице са доказателства, че това положение е на път да се промени и че напоследък се гради ново осъзнаване на духовните ценности, но отколешната ни материалистична ориентация доведе до важни последствия, Тясно свързани с широкото разпространение на пристрастяването в съвременното общество.

Тъй като не осъзнаваме достатъчно потребността от духовно удовлетворение, не трябва да се изненадваме, че много хора разбират погрешно истинските потребности на човешкия дух. Те откриват заместители на онова „ истинско нещо”  – действително дълбокомисленото изживяване, което Робърт Джонсън нарича екстаз – в огромното разнообразия от свръхстимулиращи дейности и също толкова големия брой десенсибилизиращи вещества, т.е. вещества, които ни правят по-малко чувствителни. 

Това е трагично, тъй като ние се нуждаем oт изживяването на екстаз. Нуждаем се от него по същия основен начин, по който се нуждаем от храна, вода и въздух, но съвременното западно общество почти не зачита тази основна човешка потребност.

 

Изцелението – Дийпак Чопра, deepakchopra.com

Издателство – Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Не губете времето си, гледайки назад към миналото! Животът върви само на преден ход!