Увереността не е даденост. Увереността се тренира. Ето как…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси, Препоръчано
снимка: Dailymotion

снимка: wallpaper.com

Увереността е преди всичко отношение към живота и утвърден навик за правилна реакция в трудни ситуация…

Не правете компромиси със себе си. Вие самите сте всичко, което имате. – Джанис Джоплин

Чували ли сте да казват за някого, че „се чувства добре в кожата си“?

Това е същността на естествената увереност — да се чувствате толкова добре в собствената си кожа, че да понесете камшиците и стрелите на бясната съдба, за да достигнете живота на мечтите си. Този вид увереност не е нещо, което е дадено по рождение на едни, а други никога няма да придобият – тя е неизбежният резултат от постоянното предприемане на няколко действия всеки ден… Замислете се за миг и си представете ясно какъв би бил животът ви, ако вече притежавахте естествена увереност, ако се чувствахте доволни от себе си и от всичко, което се случва около вас:

Каква щеше да е стойката ви?

Как щеше да звучи гласът ви?

Какво щяхте да си казвате?

Какво щяхте да си представяте?

Ако сте отделили време, за да си представите някое от тези неща, има голяма вероятност вече да се чувствате по-уверени, отколкото преди няколко минути. Но… увереността не е само положително физическо усещане – тя е отношение и подход към живота, които водят до успех, мотивация и нови възможности!

Ние сме онова, което вършим непрекъснато. Следователно превъзходството не е действие, а навик. – Аристотел

Не преставам да се удивлявам колко хора идват при мен и казват: „Просто не съм уверен в себе си.“ Когато ги попитам дали са убедени в това, те смело заявяват: „Разбира се!“

Проблемът не е в липсата на увереност, а че са уверени в погрешни неща. Всъщност те са крайно уверени, че им липсва увереност. 

Нямаше ли да е чудесно, автоматично да навлизате в най-увереното си и находчиво емоционално състояние винаги когато най-много се нуждаете? Представете си, че сте в състояние да излезете пред група хора или да се качите на сцена и да се почувствате по-уверени, отколкото когато седите отстрани. Или откривате, че ставате забележително по-уверени с всяка стъпка, докато се приближавате към привлекателен човек, за да го поканите на среща.

Ако това ви звучи невъзможно или твърде хубаво, за да е истина, ви очаква приятна изненада. Вие вече сте експерти в уменията, които ще използвате, за да развиете навика си да сте уверени. Помислете си – някога забравяте ли да се притесните да заговорите човек, който ви привлича? Забравяте ли да сгрешите и да се чувствате неудобно, преди да направите презентация? А когато провеждате важен телефонен разговор по работа?

Помнете, че основният ни принцип е: Ставате онова, за което се упражнявате.

Някои хора толкова пъти са се упражнявали да навлизат в състояние, в което им липсва находчивост – преди презентация или канейки някого на среща — че сега автоматично се чувстват уплашени, когато им се наложи да направят нещо подобно. Дори започват да се възприемат като изключително неуверени.

За разлика от тях хората с големи постижения често се сблъскват с рискови и несигурни ситуации. Тъй като те са се упражнявали да навлизат в такива състояния и да предприемат определени действия, за тях се е превърнало в навик да се възползват от риска и несигурността в трудни ситуации. Те се чувстват напълно удобно в кожата си – и вие също можете да го постигнете!

 

Изгради желязна самоувереност – Пол Маккена, paulmckenna.com

Издателство: СофтПрес,  soft-press.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.