Не са ни нужни много приятели. Достатъчен е един – този, който разбира мълчанието ни!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Weheartit.com

снимка: Weheartit.com

Да си истински приятел означава да правиш това, което е най-добро за другия преди това, което е най-добро за теб.

Броят на хората, които познаваме, не е равен на броя на истинските ни приятели. Соломон го е казал по следния начин: „Човек с много приятели, идва до унищожение; има приятел, по-близък и от брат“(Притчи 18:24).

Ако трябваше да сведа приятелството с всичките му сложни страни само до няколко думи, бих ги определил по следния начин: Да познаваш и да бъдеш познат.
В истинското приятелство преставате да претендирате че сте някой, който не сте. Махате маската си и казвате на другия човек: „Ето кой съм всъщност“. И това е взаимно. Истинският приятел ви приема такъв, какъвто сте и казва в замяна: „Ето кой съм и аз всъщност -без моята маска“. Вие сте приет и приемате този човек.

Истинските приятели се обичат взаимно, въпреки че всички сме малко странни. Приемаме грешките си и сме уникално свързани. В истинското приятелство съществува огромно приемане и безопасност.
Истинските приятели служат един на друг. Вие правите това, което е най-добро за вашите приятели и го поставяте над това, което е най-добро за вас. Съществува даване и взимане, което удовлетворява и двете страни на приятелството.
Истинските приятели празнуват заедно. Вие присъствате взаимно на всяко важно събитие в живота ви. Радвате се на победите на другия. Отбелязвате заедно житейските важни събития.
Познавате и ви познават. Приемате и ви приемат. Обичате и ви обичат. Служите и ви служат. Приемате и ви приемат. Радвате се с другите и те се радват с вас. Това са отличителните елементи на едно истинско приятелство. Кой не би искал да има такова приятелство? Животът ни би бил много по-богат.

Много често обаче сме готови да приемем за „приятелство“ това, което попада много под този стандарт.
Взаимоотношенията, подобно на всяка друга област от живота, изискват редовно оценяване, прочистване и укрепване.
Когато ясно разбирате къде се вмества всеки човек във вашия живот, това ви помага да изясните очакванията си.
Случайните приятели са хората, на които казваме „Здравей“ на работното място, човекът до нас в залата за фитнес, касиерът в магазина за хранителни стоки и др. Всички те са много приятни хора. Отнасят се приятелски с нас и ние сме приятелски настроени към тях. Но те истински приятели ли са? Или са приятели само заради обстоятелствата в живота ни?
Случайните приятели не са лъжливи приятели. Не сте лицемерни, когато разговаряте с тях. Но това, което ви е събрало, е било професия, бизнес връзки, или услуга, която те предоставят. И когато тези обстоятелства се променят, по всяка вероятност няма да видите тези хора отново. Затова се дръжте приятелски, но внимавайте.

Не изразходвайте прекалена енергия във взаимоотношенията си със случайните приятели. Имате я в ограничено количество и трябва да сте мъдри настойници. Внимавайте как избирате истинските си приятели – и си оставете достатъчно енергия да инвестирате в тези истински приятелства.
Иска ми се някой да ме беше научил когато бях много по-млад, че даже истинските приятелства, които изграждам, всъщност ще бъдат временни приятелства. Животът ни протича на приливи и отливи и приятелствата ни следват този модел. По една или друга причина понякога животът пренарежда картите. И нещата се променят.
Понякога обаче обстоятелствата привличат по такъв начин, че приятелствата наистина продължават цял живот. Ние не можем да принудим или да произведен доживотни приятелства. Те се изработват в окопите на всекидневния живот – и по дефиниция изискват цял живот, за да се развиват.

Като гледаме на всяко истинско приятелство като на период, това увеличава нашата благодарност за всеки ден, и седмица, и месец, през който се наслаждаваме на тези хора.

 

Опростявайте живота си – Бил Хайбълс, billhybels.com
Издателство: Нов човек, novchovek.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

След всеки край има ново начало…

За да имаш истински приятели, първо ти трябва да бъдеш такъв

За да запазите любовта си, първо трябва да запазите приятелството си