Усмихни се на света и той ще ти отвърне със същото!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Всички ние сме свързани. Всяка наша реакция влияе на хората около нас. Затова, нека се усмихваме, вместо да се мръщим, защото така ще направим някого щастлив.

Учениците на Конфуций често го молели да даде определение на добротата. Той всеки път отговарял по различен начин в зависимост от ситуацията и от това кой го пита. Това е така, защото конфуцианската представа за доброто не е нещо, което да дефинираш по абстрактен начин. Доброто е способността да откликваш добре на околните, развиването на чувствителност, която ти позволява да се държиш по начини, които са добри за околните, и да събуждаш собствените им по-добри страни.

Всичко, което правим, или изразява доброта, или отнема от нея. Сигурно сте забелязали как се променя атмосферата в една стая, когато някой нахлуе в нея гневен. Но може да не сте забелязвали как ви се отразява смръщената физиономия на непознат, с когото просто се разминавате на улицата. Тази смръщена физиономия несъзнателно влияе на настроението ни и води до каскада от реакции. С течение на деня вие не сте единственият, който бива повлиян от смръщената физиономия на непознатия. Същото се отнася и за други хора, които срещат вас и са повлияни от вашето настроение.

За да се убедите до каква степен влияете на околните, опитайте се да имитирате някой от обичайните си маниери на поведение. Вижте какво ще стане, ако се озъбите на най-добрия си приятел, ако поздравите твърде шумно мълчаливия директор на компанията в асансьора или сложите раницата си на току-що освободилото се място до вашето в метрото в час пик. А после опитайте различно поведение – отворете вратата на непознат, пратете съобщение на приятел, който има семейни проблеми, помогнете на баба си да мине по заледен участък на улицата. Обърнете внимание как тези промени влияят на вас и на хората около вас.

Конфуций така и не пожелал да даде определение на добротата. Той искал учениците му да знаят, че трябва да я усетят във всички тези различни и менящи се ситуации, за да разберат какво означава да я изразиш. Всички ние сме усещали добротата и след като я разпознаем като такава, можем да я развием допълнително.

 

Пътеката – Майкъл Пюет, scholar.harvard.edu/puett/homescholar.harvard.edu/puett/home

Кристин Грос-Лох, christinegrossloh.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Човек иска най-силно това, което сам си забранява да иска! 

Нещата, които правят живота ти богат, всъщност не са неща…

След време човек се научава…

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си