Работата на нашия живот: Да се усъвършенстваме, да учим и да израстваме духовно.

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Вярвай, Осъзнавай
снимка: energyrich.org

снимка: energyrich.org

За постижимите пет духовни принципа: Днес не се гневи, днес не се тревожи, бъди благодарен, посвети се на своята работа и бъди добър с другите. С тях ни запознава Пенелопи Круест, в следващия откъс от книгата си „Да живееш с принципите на Рейки“, а са въведени от основателя на системата д-р Микао Усуи.

Днес не се гневи

Обикновено гневът е свързан с реакции от миналото, които не са ни от голяма полза, когато се развием индивидуално и духовно, и в най-общи линии той се отключва, когато някой или нещо не съответстват на нашите очаквания, а понякога, което е още по-важно, когато самите ние не удовлетворяваме собствените си очаквания. Но въпреки че може да ви е неприятно да го осъзнаете, гневът представлява съзнателен избор и много често е привична фракция към дадени обстоятелства, затова ние можем да изберем да не се нервираме – точно днес!

Днес не се тревожи

По същия начин можем да изберем да не се тревожим. Тревогата е свързана със страха ни за бъдещето и с неизвестното, както и с липсата на увереност в собствените сили, със съмнението, че можем да се справим със ситуацията. Много често тя се концентрира около въпроса „Ами ако?“ – бъдещо събитие, което остава нереализирано и вероятно никога няма да се прояви. Тревожността също може да бъде навик, който ни е завладял, но този навик не е подходящ за хора, които „живеят в момента“, затова можем да изберем да не се тревожим – точно днес!

Бъди благодарен

Много важно е да цените и оценявате редица неща в своя живот и да сте благодарни за многобройните дарове – да развиете „отношение на благодарност“, а не просто да приемате нещата за дадени и разбиращи се от само себе си или да съжалявате за това, което нямате. Рейки е средство за издигане на съзнанието (като висша духовна енергия тя повишава нашите вибрации) и когато съзнанието ни се издигне, ние знаем интуитивно, че всяко живо същество е част от самите нас и ние сме част от него, и всичко е част от Божественото, Бога, Източника или както вие го наричате. Ето защо е правилно да благодарите за всеки и всичко в този удивителен свят.

Посвети се на своята работа

Трябва да почитаме „работата“, която сме си избрали, и да се отнасяме с уважение към себе си, като даваме най-доброто от себе си, за да постигнем чувство на удовлетворение от тази работа. Всяка работа е ценна, доколкото самите ние избираме да я ценим. Освен това намерението на д-р Усуи по отношение на Рейки било тя да бъде инструмент за духовно развитие, затова този принцип е свързан с полагането на ежедневни усилия за лично усъвършенстване и духовно развитие с помощта на Рейки и също с медитация, енергийно очистване, четене на книги за саморазвитие и т.н. Помнете, че вие сте работата на своя живот.

Бъди добър с другите

Този принцип означава да бъдем добри с всеки, когото срещнем, независимо от обстоятелствата. Когато влизаме с контакт с хората, правим съзнателни избори и избираме тези, от които желаем да учим, тези, които искаме да бъдат наши приятели, тези с които искаме да работим. Но трябва да предпочитаме и уважаваме всички хора, с които взаимодействаме и общуваме в своя живот, а не само хората от нашия вътрешен кръг, защото всеки, когото срещаме, по някакъв начин е един от нашите учители, без значение дали го обичаме или го ненавиждаме, защото всички те ни помагат да учим и да израстваме духовно.

 

Да живееш с принципите на Рейки – Пенелопи Круест, reiki-quest.co.uk

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Има два дни в седмицата, за които никога не се притеснявам. Единият е вчера, а другият – утре!

Бъдете благодарни за това, което имате. Вашият живот, колкото и да смятате, че е труден, е нечия приказка!

Какво е йога – една гледна точка от Ошо