Да си щастлив от щастието на другите се нарича Любов

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Любовта не е в красивите думи, а в малките жестове, в ежедневните неща, в това да помагаш без да те молят, да даряваш безрезервно и да обичаш без да искаш нещо в замяна. Любовта се носи в сърцето.

В една училищна стая се били събрали няколко деца. Едно от тях попитало учителката какво е любов.

Учителката почувствала, че детето заслужава отговор, който да е на висотата на зададения от него умен въпрос. Понеже вече били излезли в междучасие, тя казала на питомците си да се разходят из двора на училището и да й донесат онова, което предизвиква у тях топло чувство. Децата хукнали навън и като се върнали, учителката ги подканила:

– Хайде, сега ми покажете какво е донесъл всеки от вас.

Първият ученик протегнал ръка с думите:

– Аз донесох това цвете. Красиво е, нали?

Второто дете на свой ред казало:

– А аз донесох тази пеперуда. Харесва ми цветът на крилете й ; ще я добавя към колекцията си.

После се обадил трети ученик:

– Аз донесох това птиче, което падна от гнездото. Не е ли миличко?

Така децата, едно подир друго, показали какво са донесли от двора.

Накрая учителката забелязала, че едно от момиченцата стои мирно през цялото време. Може би се срамувало, че не е донесло нищо? Тя се обърнала към него и го попитала:

– Много добре. А ти, Карлота, нищо ли не намери?

Момиченцето срамежливо отвърнало:

– Много съжалявам. Видях цветето, усетих аромата му; помислих си да го откъсна, но предпочетох да го оставя да ухае по-дълго. Видях пеперудата, нежна и разноцветна, но ми се стори толкова щастлива, че не посмях да я уловя. Видях и паднала през листата птичка, но като се качих на дървото, забелязах тъжния поглед на майката и предпочетох да я върна в гнездото. Така, че донесох със себе си аромата на цветето, усещането за свобода на пеперудата и благодарността, която видях в очите на майката на птичката. Как да покажа какво съм донесла?

Учителката благодарила на своята ученичка и я възнаградила с най-високата оценка, считайки че само тя е успяла да улови, че любовта можем да носим само в сърцето си.

 

Животът е приказка – Жаума Солер, jaumesoler.net , Мария Мерсе Конангла

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ошо за истинската и лъжовната любов

Заменете гнева с любов!

Да приемаш другите такива, каквито са, означава да ги обичаш!

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си