Щастливият и пълноценен живот е в това да се научим да презареждаме тялото и ума си с нови сили

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Ако искаме да сме щастливи, трябва да открием онова, което ни помага да възвърнем силите си. 

Когато решиш, че не искаш никога повече да стигаш до края на силите си, започваш да обръщаш повече внимание на страната на зареждането в уравнението на живота си. Ако не живеете с повече енергийни запаси, несъмнено ще разочаровате някои хора. Вярвайте ми, ще трябва да се борите, да поддържате силите си. Никой друг не може да поддържа резервоара ви пълен. От вас зависи да пазите енергийните си запаси и приоритетите си.

Не знам дали сте стигали до дъното като мен, но знам, че не съм сам в битката с изтощението. Едно познато семейство се разориха. И двамата съпрузи са склонни да харчат прекомерно, когато са изтощени – а те бяха изтощени от доста време и просто са прескачали до МОЛ-а, за да правят разходи. Превишили са лимита на кредитните си карти, а не са изплащали ипотеката си – и ако нещо не се промени скоро, ще изгубят всичко. Всичко това е пример за изчерпан живот.

Колко пълна е вашата кофа?

Предупредих ви: Пътят към простотата не е за малодушните. Това е процес, който изисква изключителна честност. Та нека ви запитам: Колко изчерпани сте в момента? Откога не сте се чувствали напълно заредени?

Ще ви кажа какво правя обикновено за моите изтощени приятели: Най-напред на бяла дъска или салфетка, според ситуацията, рисувам простичко изображение на кофа. И ги питам: „Как се чувствате с пълна догоре „кофа“ жизнена енергия? Какво е, когато сте преизпълнени с Бога, свързани с Исус, нещата в семейството ви вървят на пълни обороти, програмата ви е в рамките на разумното, храните се правилно, спортувате и спите достатъчно? Какво е чувството да сте наситени и заредени?

Ето как описват те живота с пълна „кофа“:

  • Проявявам най-доброто от себе си
  • Моля се с най-добрите си молитви
  • Присъствието на Бога е по-осезаемо за мен
  • Мога да обичам даже напълно непознатите
  • Храня се и си почивам добре
  • Чувствам се творчески настроен

Изчерпването ни прави разсеяни. Губим способността си да се концентрираме и се мотаем ту с едно, ту с друго, без да постигаме много. Бъркаме правенето на неща с напредък.

Възстановяване на енергийните запаси

Какво е в състояние да напълни вашата „кофа“? Какво ви презарежда? Кои занимания или дейности възстановяват енергийните ви нива? Какво трябва да направите, за да влеете нова жизненост в изчерпания до крайност живот? Какви взаимоотношения ви вдъхновяват? Какви четива приповдигат погледа ви? Кое в живота ви всъщност допринася за вашата енергичност?

Често ми казват: „Нямам представа. Толкова отдавна не съм се чувствал изпълнен с енергия, че даже не знам кои са тези неща“. И при вас ли е така? Възможно е да сте живели с празен резервоар толкова дълго, че да сте забравили кое ви презарежда. Забравили сте какво възстановява духа ви. Ако е така… не се безпокойте! Ще обсъдим възможностите.

Пет начина за презареждане:

Връзка с Бог 

Когато усещам Божията любов, … това е което ме презарежда най-силно.

Семейството – когато взаимоотношенията ни са близки и дълбоки, те ми действат освежаващо.

Семейството е една от най-големите благословии в живота. Семейните връзки са сложни и изискват усилия. Може би е време да се примирите с някои свои близки и да оправите отношенията си, за да бъдат те извор на подкрепа, а не бреме за вас.

Само така те отношения ще бъдат източник на нови сили за вас.

Работа, носеща удовлетворение

Животът е кратък. Ако вашата работа ви изцежда, никога няма да съумеете да задържите енергийната си „кофа“ пълна. Ако вашата работя редовно ви изтощава, вероятно не сте там, където трябва.

Отмора

Бог иска да възстановяваш силите и жизнеността си, за да можеш да дадеш много на другите.

Физическа активност

Последният ми източник на енергиен тонус е физическата активност. Отдавна за мен е важно да спортувам редовно. Начинът на хранене също влияе на енергичността ми. За максимална жизненост е нужно нещо повече от правилно хранене; нужно е да се яде на правилни интервали от време. Достатъчното сън е от изключително важно значение за повишаването на енергийния ни запас.

Научете се да пълните „кофата“ си със сили и да я поддържате пълна. Бог ви е създал да живеете с максимален енергиен запас.

 

Опростявайте живота си – Бил Хайбълс, billhybels.com
Издателство: Нов човек, novchovek.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Как можем да постигнем точния баланс за себе си?

Съществува ли балансът здрав дух – здраво тяло?

Усмихвайте се и дишайте – така ще намерите идеалния баланс за себе си