За да сме щастливи в отношенията си с другия, трябва да говорим на един и същ език…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Нужно е да влезем в обувките на другия, за да разберем как се чувства и да предотвратим назряващи конфликти.

Общуването между съпрузи е обсъждано и анализирано стотици пъти. Защо общуването между съпруг и съпруга или между двама партньори е толкова проблемно? В крайна сметка това е свързано с факта, че макар и да не го осъзнаваме, ние взаимно си изпращаме съобщения, които обаче са кодирани, като „кода“ им се основава на пола. Това, което аз казвам, не е онова, което ти чуваш, а това, което ти си мислиш, че си чул съвсем не е това, което аз искам да кажа.

Тя казва: „Нямам какво да облека“ (Тя иска да каже, че няма нищо ново).

Той казва: „Нямам какво да облека“ (Той има предвид, че няма нищо чисто).

Тук няма никаква сериозна опасност от конфликт, но изразът „няма какво да облека“ е пример за това, че всички ние гледаме на нещата, изхождайки от собствените си нужди и схващания. 

В един момент въпросът не е свързан вече с какво съм облечен или с каквото и да е там неразбирателство. Съпругата може да се разсърди на съпруга си, тъй като той не е проявил чувствителност и разбиране – нещо, на което повечето жени се надяват и очакват. Само за по-малко от минута жената може да започне да се чувства необичана и да обвини съпруга си, че не я обича.  А междувременно съпругът може да се разсърди на жена си, когато тя започне да му обяснява колко е безчувствен. Съпругът се чувства неуважаван или поне несправедливо критикуван. Една малка искра, паднала в сухата гора може бързо да предизвика пожар и ако семейната двойка не знае как да гаси подобни искри те лесно може да доведат до големи пожари.

В почти всички случаи проблемът, който на пръв поглед изглежда, че е причината за тези безумни конфликти съвсем не е истинският проблем. При положение, че видимият проблем не е истинският проблем е от решаващо значение да се разбере, че това, което става в душата на жената, е напълно различно от това, което става в душата на мъжа.

Мъжете и жените не само виждат различни неща, но и чуват различни неща. Те може да слушат едни и същи думи, но да получат много различно послание. По тази причина те изпращат послания с различен код.

Докато съпрузите не се научат да разшифроват обагрените в розово и синьо съобщения, които си изпращат, ще продължават да се въртят в порочния кръг. Жената безусловно и непременно се нуждае от любов, а мъжът безусловно и непременно се нуждае от уважение. Толкова е просто и същевременно – толкова сложно. Но докато не спрем да се обвиняваме взаимно, няма как да продължим напред.

 

Любов и уважение – д-р Емерсън Егерих, loveandrespect.com/about-us

Издателство: Нов човек, novchovek.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Пълноценната любов ражда енергия и страст към живота

Всяка връзка има своите проблеми. За да е успешна една връзка, необходимо е да се научим да се справяме с проблемите заедно! 

Любовта – към ближния, към себе си, към Бог ни дава светлина да вървим напред през морето от противоречия

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

Автор: Гергана Лабова

Сподели мнението си