За да сме щастливи в отношенията си с другия, трябва да говорим на един и същ език…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Нужно е да влезем в обувките на другия, за да разберем как се чувства и да предотвратим назряващи конфликти.

Общуването между съпрузи е обсъждано и анализирано стотици пъти. Защо общуването между съпруг и съпруга или между двама партньори е толкова проблемно? В крайна сметка това е свързано с факта, че макар и да не го осъзнаваме, ние взаимно си изпращаме съобщения, които обаче са кодирани, като „кода“ им се основава на пола. Това, което аз казвам, не е онова, което ти чуваш, а това, което ти си мислиш, че си чул съвсем не е това, което аз искам да кажа.

Тя казва: „Нямам какво да облека“ (Тя иска да каже, че няма нищо ново).

Той казва: „Нямам какво да облека“ (Той има предвид, че няма нищо чисто).

Тук няма никаква сериозна опасност от конфликт, но изразът „няма какво да облека“ е пример за това, че всички ние гледаме на нещата, изхождайки от собствените си нужди и схващания. 

В един момент въпросът не е свързан вече с какво съм облечен или с каквото и да е там неразбирателство. Съпругата може да се разсърди на съпруга си, тъй като той не е проявил чувствителност и разбиране – нещо, на което повечето жени се надяват и очакват. Само за по-малко от минута жената може да започне да се чувства необичана и да обвини съпруга си, че не я обича.  А междувременно съпругът може да се разсърди на жена си, когато тя започне да му обяснява колко е безчувствен. Съпругът се чувства неуважаван или поне несправедливо критикуван. Една малка искра, паднала в сухата гора може бързо да предизвика пожар и ако семейната двойка не знае как да гаси подобни искри те лесно може да доведат до големи пожари.

В почти всички случаи проблемът, който на пръв поглед изглежда, че е причината за тези безумни конфликти съвсем не е истинският проблем. При положение, че видимият проблем не е истинският проблем е от решаващо значение да се разбере, че това, което става в душата на жената, е напълно различно от това, което става в душата на мъжа.

Мъжете и жените не само виждат различни неща, но и чуват различни неща. Те може да слушат едни и същи думи, но да получат много различно послание. По тази причина те изпращат послания с различен код.

Докато съпрузите не се научат да разшифроват обагрените в розово и синьо съобщения, които си изпращат, ще продължават да се въртят в порочния кръг. Жената безусловно и непременно се нуждае от любов, а мъжът безусловно и непременно се нуждае от уважение. Толкова е просто и същевременно – толкова сложно. Но докато не спрем да се обвиняваме взаимно, няма как да продължим напред.

 

Любов и уважение – д-р Емерсън Егерих, loveandrespect.com/about-us

Издателство: Нов човек, novchovek.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Пълноценната любов ражда енергия и страст към живота

Всяка връзка има своите проблеми. За да е успешна една връзка, необходимо е да се научим да се справяме с проблемите заедно! 

Любовта – към ближния, към себе си, към Бог ни дава светлина да вървим напред през морето от противоречия