Случайни съвпадения не съществуват. Всичко, което грабва вниманието ни, е важно за нас

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Всичко, което възприемате – усещате сетивно, помните, чувствате, мечтаете или долавяте интуитивно, всичко, което забелязвате – има значение!

Получаваме знаци непрекъснато, по милиони начинания 

Безброй неща се опитват да привлекат вниманието ни всеки ден. Нашата култура обаче ни е научила да ги игнорираме. Когато ни споходи някаква мисъл, ние не си позволяваме да направим следващата крачка и да я превърнем в нещо осезаемо. Вие трябва да противодействате на това. Например, докато пиша тези редове, погледът ми попада върху една книга в библиотеката ми. Има някаква причина да гледам точно нея. Името Даяна ми се набива на очите. Може би вдругиден ще срещна някоя Даяна. Или може би Даяна ще бъде името на учителката на сина ми догодина.

Ако реша, че заглавието на всяка книга, която видя по лавицата на моята библиотека съответства на човек, когото ще срещна, това в крайна сметка наистина ще се случи. Подсъзнанието ми ще подбере имена на хора, с които ще се срещна или с които ще взаимодействам по някакъв начин.

Инстинктивно правим това със знаците, в които вярваме, но можем да постъпваме така и в други ситуации. Например, може да си кажете: „Всяко число, което видя, ще бъде изтеглено в новия тираж на лотарията“. Аз все още не съм научила да го правя, иначе щях да съм мултимилионер, но съм убедена, че е възможно.

Интуицията разширява обхвата на вашата осъзнатост

Досега обсъждахме значимостта на това, което забелязвате в заобикалящия ви свят. В наши дни, когато говорят за осъзнатост, мнозина я разглеждат като нещо фиксирано и смятат, че можем да осъзнаваме само онова, което непосредствено ни заобикаля в настоящия момент и нищо повече.

Това е заблуда. Интуицията може да разшири нашата осъзнатост до неограничена степен. посредством интуицията „проектирате“ своята осъзнатост върху място, във всяко време. Бебетата се раждат с неограничена осъзнатост, защото още не са се научили да разграничават себе си от заобикалящия ги свят. Затова данните, които те получават, нямат определена форма и не представляват информация, която може да бъде използвана. Нашата цел е да използваме интуицията си така, че да получаваме полезна информация.

Всичко се свежда до онова, което избираме да забележим

Зная, че по всеки избор, който правим – дори дали да минем по Шесто, или по Пето Авеню например, – ние решаваме на какво да се натъкнем, с какво да се срещнем, какво да забележим. Някои обръщат внимание на интересните и привлекателни минувачи, други – на боклука. В повечето случаи този избор е подсъзнателен. Можем да използваме съзнанието си като инструмент за наблюдение над изборите, които правим. Ако установим, че виждаме само негативното, можем да обърнем специално внимание на тази предубеденост и да потърсим позитивното.

Вие сте активни участници в създаването на собствената си реалност

В известен смисъл ние творим непрекъснато. Вярно, не можем да влияем на знаците, които ще получим, но можем да повлияем на онова, което ще означават за нас. Например, ако се върнем на предишния пример с името. Предполагам, че съм в състояние да накарам съзнанието си да забелязва името Даяна във всичко, което виждам. Но тогава целта на упражнението би била да открия името Даяна. Ако обаче искам да предскажа нещо, тогава целта на упражнението ще бъде да обучи подсъзнанието ми да подобри онова, което би могло да има някакво отношение към бъдещето.

 

Практическа интуиция – Лора Дей, laura-day.com

Издателство: Бард,  bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Когато някой те привлича, слушай интуицията си! 

Мисията възможна: Да върнем младите към книгите

Колкото повече научаваме, толкова по-голяма става вярата ни