Свободата да избираме зависи от това какво искаме да ни се случи

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Винаги имаме свобода да избираме, макар понякога да не виждаме ясно възможностите пред себе си.

Всички обстоятелства в нашия живот възникват в резултат на взаимодействието на нашата свобода на избора с:

  • нашите минали желания;
  • нашите минали постъпки;
  • нашите сегашни желания;
  • нашите сегашни постъпки;

Всички обстоятелства в нашия живот се управляват от:

  • вечното време;
  • гуните (според индустката религиозно-философска система — всяко от трите основни свойства на проявения свят – бел. ред.) на материалната природа;

И гуните, и времето са под контрола на Върховната личност на Бог, който в Своя аспект на Свръхдуша пребивава до индивидуалната душа в тялото на всяко живо същество, а също така във всеки атом и при това постоянно следи да се осъществява законът на справедливостта (законът на кармата).

Трябва да отбележим, че понякога милостта на възвишените личности и милостта на Бога влизат в съприкосновение с нас без всякаква кармична причина и променят хора на събитията на целия ни живот. С други думи, в някои редки случаи обстоятелствата могат да не зависят пряко от нашата карма.

Всички обстоятелства в нашия живот възникват във връзка с действието на божествените закони на справедливостта и идват при нас като наша карма или като извънкармична, безпричинна милост на Бога и състрадателните светци. В каквито и обстоятелства да попадаме, ние винаги имаме свобода на избор как да реагираме. 

Трябва да се знае, че колкото и твърди да са рамките на нашето съществуване, ние винаги имаме право да избираме духовната си нагласа. Именно духовната нагласа носи истинското щастие, тя постепенно унищожава всички рамки, в които ни поставят гуните. Затова нашата свобода на избор всъщност е абсолютна: или ние избираме колкото искаме духовно щастие, или колкото искаме материални страдания.

 

Законите на щастливия живот 4 – Олег Торсунов, torsunov.eu

Издателство: ББ Фарм

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако фокусираме ума си върху това, което искаме, то непременно ще се случи

Думите, които използваме, определят нашия живот

Само който умее да обича истински, живее истински