Свободата да избираме зависи от това какво искаме да ни се случи

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Винаги имаме свобода да избираме, макар понякога да не виждаме ясно възможностите пред себе си.

Всички обстоятелства в нашия живот възникват в резултат на взаимодействието на нашата свобода на избора с:

  • нашите минали желания;
  • нашите минали постъпки;
  • нашите сегашни желания;
  • нашите сегашни постъпки;

Всички обстоятелства в нашия живот се управляват от:

  • вечното време;
  • гуните (според индустката религиозно-философска система — всяко от трите основни свойства на проявения свят – бел. ред.) на материалната природа;

И гуните, и времето са под контрола на Върховната личност на Бог, който в Своя аспект на Свръхдуша пребивава до индивидуалната душа в тялото на всяко живо същество, а също така във всеки атом и при това постоянно следи да се осъществява законът на справедливостта (законът на кармата).

Трябва да отбележим, че понякога милостта на възвишените личности и милостта на Бога влизат в съприкосновение с нас без всякаква кармична причина и променят хора на събитията на целия ни живот. С други думи, в някои редки случаи обстоятелствата могат да не зависят пряко от нашата карма.

Всички обстоятелства в нашия живот възникват във връзка с действието на божествените закони на справедливостта и идват при нас като наша карма или като извънкармична, безпричинна милост на Бога и състрадателните светци. В каквито и обстоятелства да попадаме, ние винаги имаме свобода на избор как да реагираме. 

Трябва да се знае, че колкото и твърди да са рамките на нашето съществуване, ние винаги имаме право да избираме духовната си нагласа. Именно духовната нагласа носи истинското щастие, тя постепенно унищожава всички рамки, в които ни поставят гуните. Затова нашата свобода на избор всъщност е абсолютна: или ние избираме колкото искаме духовно щастие, или колкото искаме материални страдания.

 

Законите на щастливия живот 4 – Олег Торсунов, torsunov.eu

Издателство: ББ Фарм

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако фокусираме ума си върху това, което искаме, то непременно ще се случи

Думите, които използваме, определят нашия живот

Само който умее да обича истински, живее истински

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си