Можем да постигнем всичко, стига да го искаме достатъчно силно!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Няма непокорени върхове и недовършени работи – всичко опира до желанието ни. Ако то е непроменено, ще постигнем всичко!

Формирането на увереност в себе си, на смелост, на способността да говориш спокойно и ясно, да се изказваш пред аудитория, не представлява и една десета част от тази трудност, която си представят повечето хора. Това въобще не е талант, дар от провидението само за отделни изтъкнати личности. Това е нещо като умението да играеш голф. ВСЕКИ ЧОВЕК МОЖЕ ДА РАЗВИЕ СВОИТЕ СКРИТИ СПОСОБНОСТИ, АКО ИМА ДОСТАТЪЧНО СИЛНО ЖЕЛАНИЕ.

Има ли и най-малкото основание за да не можете да мислите като стоите пред аудитория така добре, както мислите когато седите? Вие, разбира се, знаете, че няма такива основания. В същност, като се обръщате към група хора, вие би трябвало да мислите по-добре. Присъствието на слушатели би трябвало да ви  възбужда,  да предизвиква у вас  въодушевление.

Много оратори ще ви кажат, че присъствието на аудиторията е стимул, предизвиква вдъхновение, кара мозъкът им да работи по-ясно, по-интензивно. В такива моменти мисли, факти и идеи, които дори не са им минавали през ум, като че ли „изведнъж връхлитат върху тях“, както казваше проповедникът Хенри Уърд Бичер и трябва само да ги уловиш и да ги изкажеш. Същото би трябвало да бъде и с вас. И по всяка вероятност, така ще бъде ако започнете настойчиво да тренирате.

Помислете за това, какво удовлетворение, каква радост ви доставя  способността да говорите пред публика.  ТОВА ВИ ДАВА УСЕЩАНЕ ЗА СИЛА, УСЕЩАНЕ ЗА МОГЪЩЕСТВО. ТОВА ВСЕЛЯВА ВЪВ ВАС ГОРДОСТ ОТ ПОСТИГНАТИТЕ УСПЕХИ. По този начин вие изпреварвате другите хора и се извисявате над тях.

ЗАТОВА, ЗА ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ СМЕЛ, ДЕЙСТВАЙТЕ ТАКА, КАТО ЧЕ ЛИ СТЕ НАИСТИНА СМЕЛ, НАПРЕГНЕТЕ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ЦЯЛАТА СИ ВОЛЯ И ПРИСТЪПЪТ НА СТРАХ, ПО ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ, ЩЕ СЕ СМЕНИ С ПРИЛИВ НА МЪЖЕСТВО.

 

Как да придобием самоувереност и да влияем на другите чрез изкуството да говорим пред публика – Дейл Карнеги, dalecarnegie.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да си щастлив ли? Това е всеки ден да даряваш с щастие хората около себе си!

От днес ще посрещам всеки ден с любов в сърцето. От днес започвам да живея

Докато не заглушиш гласа на егото, няма как да чуеш гласа на любовта