Увереността идва едва когато сами решим, че страхът е първата стъпка за преодоляване към успеха

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се страхувай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Остави страха да премине и да даде място на смелостта. Няма смелост без страх преди това.

Големият американски психолог Уилям Джеймс пише: „Изглежда като че ли действието следва чувството, но всъщност действието и чувството вървят заедно и чрез регулиране на действието, което е под директния контрол на волята, ние можем индиректно да регулираме чувството, което не е под този контрол. Така че, ако сме загубили спонтанната си веселост, най-бър- зият начин да си я възвърнем е да седнем весело и да се държим и да говорим като че ли наистина сме весели. Ако това поведение не те развесели, в този случай нищо друго няма да ти помогне. Така че, за да се чувстваш смел, насочи цялата си воля в тази посока и най-вероятно пристъпът на страх ще отстъпи място на пристъп на смелост“.

Приложи съвета на Уилям Джеймс. За да развиеш смелост пред аудиторията, действай като че ли вече си смел. Разбира се, ако не си си подготвил речта, никакво актьорство на света няма да ти помогне. Но ако знаеш какво искаш да кажеш, излез смело напред и си поеми дълбоко дъх. Всъщност винаги дишай дълбоко в продължение на половин минута преди още да си се изправил пред аудиторията. Увеличеният приток на кислород ще те приповдигне и ще ти даде смелост.

Във всяка епоха, във всяка страна – на смелостта винаги са се възхищавали; така че колкото и бързо да ти тупти сърцето, излез смело напред, спри на място и застани неподвижно като бичувания южноафрикански младеж и също като него се дръж така, като че ли го правиш с любов. Изправи се в цял ръст и погледни право в аудиторията си и започни да говориш с такава увереност, като че ли всички до един ти дължат пари. Представи си го. Представи си, че те са се събрали тук, за да те молят за отсрочка. Психологическият ефект върху теб ще бъде огромен. Недей нервно да въртиш копчетата си, да опипваш бижутата си и да се чудиш къде да си денеш ръцете. Ако наистина трябва да правиш невротични движения, скрий ръце зад гърба си и стисни пръсти, така че никой да не вижда представлението ти – или вместо това мърдай колкото си щеш пръстите на краката.

Като общо правило, не е добре за говорителя да се крие зад мебели, но първите няколко пъти може да ти помогне да при- добиеш смелост, ако си зад маса или стол, за които си се хванал здраво или пък силно да стискаш монета в ръката си. Как Теодор Рузвелт развива своята пословична смелост и самоувереност? Бил ли е надарен от природата с някакъв дързък и приключенски дух? Съвсем не. „Бидейки доста болнаво и скова- но момче – признава той в автобиографията си, – като младеж аз бях доста плах и неуверен във възможностите си. Трябваше да тренирам болезнено и усърдно не само да укрепя тялото си, но да укрепя душата и духа си“.

Измисли си някакво послание и после си представи, че ти си вестоносецът, комуто е поръчано да го отнесе някъде. Ние почти не обръщаме внимание на вестоносеца. Ние искаме да научим вестта. Вестта е важната. Съсредоточи мисълта си върху нея. Съсредоточи сърцето си върху нея. Познавай я като пръстите на ръцете си. Вярвай в нея безрезервно. След това я кажи решително. Направи така и шансовете ти са десет към едно, че скоро ще бъдеш господар на положението и господар на самия себе си.

 

Как да придобием самоувереност и да влияем на другите чрез изкуството да говорим пред публика – Дейл Карнеги, dalecarnegie.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да си щастлив ли? Това е всеки ден да даряваш с щастие хората около себе си!

От днес ще посрещам всеки ден с любов в сърцето. От днес започвам да живея

Докато не заглушиш гласа на егото, няма как да чуеш гласа на любовта