Трудностите са изпитанията, които с желание и воля можем да преборим, за да станем по-добри

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Винаги подхождай с усмивка към всяка трудност. Така привличаш успеха на своя страна.

Независимо от причината, когато децата срещат затруднения с ученето, възможно най-ефективният подход и на родителите, и на учителите е винаги един и същ – установяване и поддържане на положителни, оптимистични, стабилни и непринудени взаимоотношения с детето. Понякога обаче е много трудно да се окаже подобен тип подкрепа.

Родителите съвсем обяснимо се преизпълват с тревога, когато стане ясно, че детето им има затруднения в ученето, защото те биха искали то да получи възможно най-добро образование. А на учителите, които отговарят за напредъка на многоброен клас, обикновено им липсва и време, и възможност да отделят допълнително внимание на няколкото по-слаби ученици.

Дете, което среща трудности при ученето, се справя най- добре, когато някой от родителите, по-голям брат или сестра, роднина, приятел на семейството или учител се занимава индивидуално с него, като най-често е достатъчно да е до него, докато си учи уроците или си пише домашните, да следи работата му и при необходимост да му помага.

В случая правилото на мъдрата обич гласи: Не предлагайте, помощ, ако детето среща затруднения, но полага усилия да ги преодолее; и същевременно не принуждавайте дете, което има трудности с ученето, да моли напразно за помощ. Ако се намесите в учебния процес на детето и му предложите помощта си, докато то все още се опитва да се справи самостоятелно, макар и бавно, то ще го възприеме като нетърпение поради бавния му напредък, което ще го накара да проявява още по-голяма нетолерантност по отношение на собствените си ограничения.

От друга страна, ако отказвате да му помогнете с отговорите – като кажете, примерно, нещо от рода на „Помисли още малко. Сигурен съм, че ще го схванеш“ или „Вчера се справи много добре със същия въпрос. Сигурен съм, че и днес ще успееш, ако се постараеш“, – това може да лиши детето от благотворното усещане за равностойно съвместно участие в ученето и да започне да му се струва, че между двама ви се води битка за контрол над отговорите.

Тъй като децата обичат родителите си повече от всичко друго и от всеки друг на света, вие сте в състояние да помогнете изключително много на детето си, ако то среща затруднения с ученето – при условие че оставате спокойни, ласкави и подкрепяте усилията му.

 

Мъдрата обич – Марта Пийпър, Уилям Пийпър

Издателство: Сиела, ciela.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Научете децата си как успешно да управляват времето си

Всяка грешка, която децата правят, е една стъпка напред към тяхното порастване

Да приемаме децата такива, каквито са, означава да ги обичаме истински!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си