Трудностите са изпитанията, които с желание и воля можем да преборим, за да станем по-добри

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Винаги подхождай с усмивка към всяка трудност. Така привличаш успеха на своя страна.

Независимо от причината, когато децата срещат затруднения с ученето, възможно най-ефективният подход и на родителите, и на учителите е винаги един и същ – установяване и поддържане на положителни, оптимистични, стабилни и непринудени взаимоотношения с детето. Понякога обаче е много трудно да се окаже подобен тип подкрепа.

Родителите съвсем обяснимо се преизпълват с тревога, когато стане ясно, че детето им има затруднения в ученето, защото те биха искали то да получи възможно най-добро образование. А на учителите, които отговарят за напредъка на многоброен клас, обикновено им липсва и време, и възможност да отделят допълнително внимание на няколкото по-слаби ученици.

Дете, което среща трудности при ученето, се справя най- добре, когато някой от родителите, по-голям брат или сестра, роднина, приятел на семейството или учител се занимава индивидуално с него, като най-често е достатъчно да е до него, докато си учи уроците или си пише домашните, да следи работата му и при необходимост да му помага.

В случая правилото на мъдрата обич гласи: Не предлагайте, помощ, ако детето среща затруднения, но полага усилия да ги преодолее; и същевременно не принуждавайте дете, което има трудности с ученето, да моли напразно за помощ. Ако се намесите в учебния процес на детето и му предложите помощта си, докато то все още се опитва да се справи самостоятелно, макар и бавно, то ще го възприеме като нетърпение поради бавния му напредък, което ще го накара да проявява още по-голяма нетолерантност по отношение на собствените си ограничения.

От друга страна, ако отказвате да му помогнете с отговорите – като кажете, примерно, нещо от рода на „Помисли още малко. Сигурен съм, че ще го схванеш“ или „Вчера се справи много добре със същия въпрос. Сигурен съм, че и днес ще успееш, ако се постараеш“, – това може да лиши детето от благотворното усещане за равностойно съвместно участие в ученето и да започне да му се струва, че между двама ви се води битка за контрол над отговорите.

Тъй като децата обичат родителите си повече от всичко друго и от всеки друг на света, вие сте в състояние да помогнете изключително много на детето си, ако то среща затруднения с ученето – при условие че оставате спокойни, ласкави и подкрепяте усилията му.

 

Мъдрата обич – Марта Пийпър, Уилям Пийпър

Издателство: Сиела, ciela.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Научете децата си как успешно да управляват времето си

Всяка грешка, която децата правят, е една стъпка напред към тяхното порастване

Да приемаме децата такива, каквито са, означава да ги обичаме истински!