Ако искаш да откриеш правилния човек за себе си, зареди се с търпение и… вяра!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Дай си време да опознаеш добре човека срещу себе си. Само така ще си сигурен, че той е подходящият, спестявайки си огорчение и напразни  очаквания.

Виждате го в многолюдна стая, очите ви се срещат и някаква тръпка преминава през вас. Дланите ви се навлажняват, когато той застане близо до вас; сърцето ви забива учестено; чувствате всяка частица от тялото си по-жива. Това е мечтата за щастие, сексуално задоволяване и пълнота. Този мъж ще ви оцени и ще е отзивчив към вас. Само да сте близо до него е вълнуващо и чудесно. Когато това се случи, то е непреодолимо. Наричаме го романтична любов.

Всички обичаме романтичните връзки

Любовният роман ви кара да се чувствате чудесно. Емоциите ви и сексуалните чувства са изключително силни и в началото интензивността им може да бъде наистина непреодолима. Връзката може да ви повлияе като еуфорично лекарство; да сте на „седмото небе“ — много хора го описват така. Тялото ви всъщност произвежда огромно количество вещества, които допринасят за „чудесното сияние“, за което говорят хората.

Разбира се, фантазия е, че ще се чувстваме така завинаги. През целия ни живот ни казват, че романтичната любов има магическата сила да ни направи завършени, пълноценни и щастливи като жени. Книгите, телевизията и филмите подсилват това убеждение. Парадоксът е, че дори най-унищожителните връзки с мизогинист (от гръцки – „женомразец“, бел.ред.) започват с точно този вид вълнения и очаквания.

Романтични заблуди

За да разберем кой наистина е нашият нов партньор, връзката трябва да се развива по-бавно. Необходимо е време, за да оценим другия истински, така че да можем да опознаем и да приемем както неговите добродетели, така и недостатъците му.

Във вихрените любовни истории емоционалните потоци са толкова бързи и силни, че са непосилни за възприятията и на двамата партньори. Всичко, което противоречи на картината на нашата нова любов като „идеална“, се пренебрегва или заличава. Като че ли и двамата партньори са със завързани очи. Интензивно се фокусираме върху това, как другият човек ни кара да се чувстваме, а не какъв е той. Логиката е следната: след като той ме кара да се чувствам чудесно, значи той е чудесен.

Без да го осъзнават, много жени разделят емоционалния пейзаж на своята връзка: на преден план и на фон. В предния план са чудесните характеристики, които притежава мъжът. Това са чертите, върху които вниманието се фокусира, увеличени и идеализирани. Всеки намек за неприятности се избутва във фона като маловажен.

Краен пример за манипулация на преден план и фон е случаят на жена, която се влюбва в осъден убиец. Тя ще ви каже, че той е най-чудесният мъж в света. Никой не го разбира, освен нея. Убийството е попаднало в „маловажния“ фон, докато повърхностният чар на убиеца заема централно място.

Фразите, с които хората описват този процес в ранните етапи на романтичната връзка, са красноречиви:

• Аз просто не можех да видя неговите грешки.

• Предпочетох да не забелязвам неговите проблеми.

• Затворих си очите и се надявах при нас да бъде различно.

• Трябва да съм била сляпа да не го видя преди.

Лесно е да не виждаш белезите, знаците за нечии минали връзки, проблеми и безотговорности, когато този човек те кара да се чувстваш прекрасно. Наочниците ви служат да елиминирате от зрението си всяка информация, която би могла да засенчи или да развали романтичната ви картина.

Друга повтаряща се тема в ранните етапи на връзката с мизогинист е чувството на скрито отчаяние у двамата партньори, като всеки от тях има неистова нужда да обвърже другия със себе си.

 

Мъжете, които мразят жени и жените, които ги обичат – Сюзън Форуърд, Джоан Торес

Издателство: Сиела, ciela.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Как да пораждаме и задържаме в себе си положителни емоции и чувства

Да изгоним лошото настроение с положителни емоции

Освободете се от негативните емоции. Оставете ги на водата