Нека Вярата бъде по-силна от страховете ви!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Вярвай, Откъси
Снимка: lifehopeandtruth.com

Снимка: lifehopeandtruth.com

Не е нужно да знаете как ще се случи нещо, важното е да вярвате, че ще се случи!

– Никога не отварят дума за това, но Исус се е позовавал на вярванията на хората, за да ги лекува.

– Шегувате ли се? Нали нямате намерение да пишете продължение на „Шифърът на Леонардо“?

Без да отговори, той се наведе над сандъчето от камфорово дърво и за огромно мое учудване извади от него една Библия.

– Християнин ли сте?

– Не, но не е забранено да се проявява интерес към Библията.

Той бавно я прелисти и ми прочете един пасаж.

– Исус отговаря на слепите, които го умоляват да ги излекува (Матей 9:28, 29): „Исус им рече: „Вярвате ли, че мога стори това?“ Те му казват: „Да, Господи.“ Тогава Той се допря до очите им и рече: „Нека ви бъде по вашата вяра.“

– Действително ли го е казал?

– Прочетете сам – отвърна той, подавайки ми отворената Библия. – Ще забележите, че той не казва: „Аз, всемогъщият Исус, имам властта да ви излекувам“. Не, той ги пита дали вярват, че притежава такава власт, после им казва, че ще получат това, в което вярват. Има разлика.

Не вярвах на ушите си. Прочетох няколко пъти този откъс от Евангелието на Матея. Беше невероятно. Как е могъл Исус да знае това, което в ХХІ век никой всъщност не знаеше? Как е могъл да разбере до такава степен човешките същества, да прозре в най-съкровената им същност? Трябваше да си призная, че току-що направеното откритие ме хвърли в силен смут. Гласът на лечителя ме изтръгна от мислите ми.

– Неотдавна американски учен провел изследване върху ефекта от различните съвременни лечения на рака. Проучил резултатите, получени при група болни. Те се различавали сериозно и това го мотивирало да задълбочи изследването. Оказало се, че излекуваните пациенти били подлагани на различни видове терапия. Интересното обаче било, че при всички се наблюдавало нещо общо.

– И какво било то?

– От самото начало на курса всички излекувани без изключение били убедени, че лечението ще им помогне. Изпитвали безрезервно доверие в лекуващите ги лекари и в предложената им терапия. Били убедени, че ще оздравеят.

– Тоест, без значение какво лечение е назначено, важното е да имаме вяра, че ще е за добро?

– Нещо такова.

– Направо смайващо. Ракът не е психосоматично заболяване. Той може да бъде наблюдаван в организма по неоспорим начин.

– Все още не познаваме всички възможни причини за появата на рака.

Вероятно сред тях са наследствеността, средата, замърсяването, начинът на хранене и т.н. В някои случаи може да съществува и някакво психологическо измерение, което все още ни убягва.

– Какво искате да кажете?

– Жена със симптоми на рак на кръвта, левкемия, постъпва по спешност в американска болница. Кръвната ѝ картина недвусмислено доказва наличието на левкемия. Правилникът на болницата изисквал да се снеме втора, контролна кръвна картина, за да се потвърдят резултатите от първото вземане на кръв. Втория път обаче кръвната проба е напълно нормална, без никакво отклонение. Учудените лекари назначават трета кръвна проба. Резултатите са идентични с първата. Оттам и лекарското заключение, че втория път нещо не е било направено както трябва и резултатите са били сгрешени. За да се убедят окончателно, назначават да се вземе кръв за четвърто изследване. Тогава резултатите потвърдили анализа от второто вземане на кръв. Недоумение и объркване. Едва впоследствие разбрали, че пациентката страда от раздвоение на личността. Била в състояние за миг да променя личността си. В дадения случай промяната се случила именно в интервалите между вземането на кръвните проби… Едната личност имала рак на кръвта, другата нямала.

– Но нали ставало дума за едно и също лице?

– Да.

– Изумително!

– Истинска загадка. Така и не успели да я разгадаят. Бях впечатлен и в същото време ентусиазиран от мисълта, че в деня, в който започнеха да провеждат изследвания в тази насока, пред медицината щяха да се разкрият нови възможности.

– За да затворим главата за здравето – обяви той, – любопитно е да знаем, че хората, които вярват в Бог и редовно практикуват религията си, без значение каква е тя, имат с 29% по-продължителен живот от невярващите.

– Вече нищо не може да ме учуди, да знаете!

– Както ви казах миналия път, не можем да правим оценка на вярванията, но можем да се поинтересуваме от ефекта, който произвеждат. Никой не е в състояние да докаже съществуването на Бог, но знаем, че един от ефектите от вярата в него се изразява в по-продължителен живот.

– Ще взема да ида на църква още тази неделя!

– Не съм убеден, че ще има някакъв ефект – важна е вярата, а не поведението, независимо че свещениците го знаят отлично, ритуалите поддържат вярата…

 

Човекът, който искаше да бъде щастлив – Лоран Гунел, laurentgounelle.com

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още :

Ако искаш да откриеш правилния човек за себе си, зареди се с търпение… и вяра !

За да промените живота си, променете убежденията си за живота си. И за себе си

Един въпрос за Бог и за вярата и един отговор, който обезсмисля всички въпроси