Щастието идва отвътре, не го търсете навън

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: theimaginativeconservative.org

снимка: theimaginativeconservative.org

Вие избирате как да се чувствате. Вие избирате с какво да напълните сърцето си – с любов и светлина или с обида и страдание. Вие избирате какъв да бъде животът ви!

Вече има солидни медицински и научни доказателства, че тялото и умът функционират най-добре, когато се чувствате задоволени. Твърди се, че ако можете да останете в състояние на блаженство в продължение на двайсет и четири часа, интелектуалните ви възможности могат почти да се удвоят. Това може да се постигне просто като оправите вътрешната каша и позволите на яснотата да излезе на повърхността.

Жизнената енергия, която наричате „аз“, понякога е много щастлива, понякога нещастна, понякога в покой, понякога в смут. Една и съща енергия е способна на всички тези състояния. Ако имате възможност да избирате как да се изразява жизнената ви енергия, какво бихте избрали? Радост или мъка? Доволство или недоволство?

Отговорът е очевиден. Начините може да се различават при отделните хора. Но независимо дали се опитвате да направите пари, да посегнете към бутилката или да отидете на небето, единствената ви цел е доволството. Дори да твърдите, че не се интересувате от този свят и единствената мисия в живота ви е да попаднете в рая, вие пак търсите задоволеност. Ако ни бяха казвали от дете, че Бог живее в рая, но раят е ужасно място, дали бихте искали да попаднете там? Определено не! По същество най-високото на доволство е рай; недоволството е ад. Някои смятат, че ключът е във виното, други в божественото, но доволството всъщност е онова, към което се стремят всички.

Единственото, което стои между вас и вашето добруване е един прост факт – вие сте позволили на мислите и емоциите си да приемат инструкции отвън вместо отвътре.

Един ден една жена легнала да спи. Сънувала сън. Видяла красив мъж, който я гледал. После започнал да я приближава – все повече и повече.
Приближил толкова, че тя можела да усети дъха му.

Жената се разтреперила – не от страх. После попитала: „Какво ще правите с мен?“ Мъжът отговорил: „Е, госпожо, сънят си е ваш!“

Ставащото в главата ви е ваш сън или мечта. Поне мечтите ви би трябвало да се случват по начина, по който искате, нали? Дори светът да не е както го искате, поне мислите и емоциите ви би трябвало да се подчиняват на желанията ви. Засега те не приемат инструкции от вас, защото вие управлявате целия човешки механизъм на случаен принцип.

Човешкият механизъм е най-сложната материална форма на планетата. Вие представлявате невероятна технология, но проблемът е в това, че не знаете къде е клавиатурата. Все едно да работите на суперкомпютър с кирка и гаечен ключ! В резултат простият жизнен процес тежи на човечеството. Да си изкарвате хляба, да оставите потомство, да създадете семейство и един ден да умрете – какво предизвикателство само! Изумително е колко много страдат човешките същества, за да постигнат онова, което всеки червей, насекомо, птица и животно постига без никакво усилие.

Казано най-просто, нашата вътрешна екология е същинска каша. Мислим си, че оправянето на външните условия ще поправи всичко и вътре. Но последните сто и петдесет години са доказателство, че технологиите ни носят само комфорт и удобства, но не добруване. Трябва да разберем, че ако не правим правилните неща, те няма да ни се случат; това е вярно не само за външния, но и за вътрешния свят.

Тогава какъв е изходът?

Изходът е много проста смяна на посоката. Нужно е само да осъзнаете, че източникът и основата на вашия живот е вътре във вас. Човешките преживявания може да бъдат стимулирани или ускорени от външни ситуации, но източникът е вътрешен. Болка или удоволствие, радост или мъка, агония или екстаз всичко това се случва вътре във вас.

Човешката глупост е, че винаги се опитваме да извлечем радост отвън. Можете да използвате външното като стимул или като начален тласък, но истинското винаги идва отвътре.

 

Вътрешно изграждане – Садхгуру, isha.sadhguru.org
Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Щастието е вътре в теб. То не зависи от действията на другите. Намери го и го пусни на свобода!

Ти си този, който създава щастието. И започни от днес!

Очакването на щастието, което ще дойде „утре“, ни пречи да сме щастливи днес