Успехът се постига от тези, които опитват и продължават да опитват!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка за фон: think.kera.org

снимка за фон: think.kera.org

Търпението е ключовият елемент на успеха. Мъдрост е да знаеш, че успехът не се постига за една нощ!

Преуспяване, или изкуството да напредвате без бързане. Тя е умно и съвестно момиче. Преди няколко години е приключила с ученето и оттогава работи упорито. Твърди, че иска да напредне в професията u да забогатее. Но се дразни, защото не вижда резултат от положените усилия.

КАРОЛИНА:

Успех, богатство, пари, преуспяване, благосъстояние, сигурност… Всички тези думи будят y нас силни, а понякога и противоречиви чувства. Често ги използваме в еднакъв смисъл, но мисля, че е редно да ги разграничаваме, за да избегнем евентуални грешки. Основното объркване идва при разграничаването на понятията преуспяване и успех. Не знам дали знаете, но испанската дума éxito (успех) идва от гръцки exitere, което означава „излизам“ (както е видно от табелките за авариен изход EXIT Ha aнглийски език). С една дума, успехът е оценка, която се прави на изхода, накрая. Означава резултат. Но резултатите не зависят само от нас; в тях се намесват редица други фактори, на които не можем да влияем. Ще спомена само два от тях: случайността и чуждите решения. Затова не съм много склонен да поощрявам хората да преследват успеха: стремежът към успех ни прави прекалено зависими от околния свят. От друга страна, дори да постигнем желания резултат, неизбежно ще изникне въпросът „И сега какво?“. Бързият отговор е ново предизвикателство, нова цел, нов успех за постигане. Мнозина „търсачи на успехи“ живеят точно по този начин, скачайки от цел на цел, щастливи, когато постигнат мечтаното, нещастни, когато не успеят.

Какво да правим тогава ние, които отказваме да се впуснем във вихрушката на постиженията? Мисля, че точно тук  идеята за преуспяване може да ни бъде от полза, защото определението гласи: „Благоприятно развитие на обстоятелствата“. Забележете, казва се развитие, а не резултат.“ Идеята за преуспяване говори за процес, за нещо, което непрекъснато се движи, непрекъснато тече напред. За мен преуспял човек е онзи, който върви в набелязаната от собственото му желание посока. Преуспелият човек не се примирява насила с малко, нито се срамува да иска повече, но и не се хвърля в лудешки опити всичко да се подреди точно така, както си е мечтал, нито пък от днес за утре. Той знае, че ако смята да жъне, първо трябва да посее. Знае, че важна е не крайната точка, а движението.

В книгата си „Героично пътуване към изобилието и благоденствието“ Ана Блеса описва една особеност при растежа на бамбука, която би илюстрирала чудесно. Идеята за преуспяване като процес и за разграничаването му от успеха. Както изглежда, веднъж посято, семенцето на бамбука трябва да се тори и ежедневно да се полива. Дълго време обаче не се случва нищо; всъщност нищо не се случва цели седем години. Едва след седемгодишни грижи растението покълва и само за шест седмици достига повече от трийсет метра височинa. Какво се е случило? Нима бамбукът изведнъж се е събудил? Не, истината е, че той през цялото време е растял. Само че през първите седем години е развивал заплетени и дълбоки корени, без които после не би могъл да удържа стъблото си. Ако някой мине през бамбуково поле четири години след сеитбата, може да си помисли: „На тия семена не им е провървяло“. И ще бъде прав, не им е провървяло, защото не са дали (все още) плод. Но опитният земеделец знае, че семенцата се развиват пол земята, готвейки се за велики дела. Нека и ние не забравяме колко е важно собственото ни развитие в дълбочина; то не е така зрелищно, но после ще ни осигури здрава основа за онова, което желаем да построим.

 

Погледни отново, Демиан Букай, demianbucay.com.ar

Издателска къща Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всички сме по-удовлетворени, когато сме замесени в нещо по-голямо от самите нас!

Провалът не е обратното на успеха, а част от него!

Победителите визуализират наградите от своя успех преди да са го постигнали!