Истинската любов е силно устойчива!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай | 0 Коментара
снимка: vimeo.com

снимка: vimeo.com

Любовта е способна да се справи с всички лоши чувства и навици, с които я проверяваме. Единственото, което се очаква от нас, е да й обръщаме внимание и да не забравяме за нея!

Разказват, че един ден Омразата, кралица на злините чувства и пороците, свикала на съвещание най-лошите чувства на света и най-извратените помисли на човешкото сърце. Всички се отзовали с голям интерес на срещата. Когато се събрали, Омразата заговорила:

– Събрах ви тук, защото горя от желание да убия някого и се нуждая от помощта ви.

Никой не се изненадал особено. Омразата вечно искала да руши и да убива. Обаче се запитали кой ли ще е толкова труден за убиване, та й се е наложило да прибягва до чужда помощ.

– Искам да убиете Любовта – рекла тя.

Мнозина се усмихнали злорадо, понеже не един от тях мечтаел за същото.

Първият доброволец бил Лош характер, който заявил:

– Оставете на мен, уверявам ви, че до една година Любовта ще е мъртва. Ще предизвикам такъв раздор и гняв, че няма да го понесе.

След година всички отново се събрали и Лош характер се отчел:

Много съжалявам. Опитах всичко, но при всеки опит да посея раздор, Любовта го преодоляваше и продължаваше напред.

Тогава Амбицията се самопредложила въодушевено и перчейки се със своите способности, рекла:

– След като Лош характер се провали, аз ще се заема. Ще отклоня вниманието на Любовта към желанието за богатство и власт. Това вече няма да може да го пренебрегне.

И Амбицията се впуснала в атака. Жертвата й наистина паднала ранена, но започнала да се бори за свободата си и накрая се отказала от мечтата за власт и богатство, така че отново победила.

Бясна от поредните неуспехи, Омразата наредила на Ревността да нападне Любовта. Ревността предизвикала подозрения и опитала да събуди неоснователни съмнения. Любовта много страдала и плакала, но не й отстъпила и надвила Ревността с храброст и доверие.

Така, година след година, Омразата продължила борбата, като пращала най-свирепите си воини: Студенината, Егоизма, Безразличието, Бедността, Болестта… Никой не успял да се справи. Най-накрая Омразата заявила пред другите, че се предава:

– Нищо не може да се направи. Любовта е всесилна. От толкова години се борим да я унищожим, но не постигаме нищо.

Тогава в дъното на залата се изправил незабелязан до момента субект. Бил облечен в сиво, широкопола шапка закривала очите му. Не изпъквал с нищо.

– Аз ще убия Любовта, уверявам ви. Изпратете мен.

Без дори да попита за името му, Омразата му казала:

– Тогава отивай и свърши работата.

Не минала и година, и Омразата свикала в пълен състав свитата си от лоши чувства, за да им съобщи че най-сетне Любовта е мъртва. Всички били изумени и заинтригувани. Кой се бе справил с тази толкова трудна задача?

– Кой си ти, че успя да унищожиш Любовта?

Субектът свалил шапката си, открил лице и отговорил:

– Името ми е Навик.

 

Животът е приказка – Ж. Солер, М. Конангла, ecologiaemocional.org 

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Джейн Остин: Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето…

Елиф Шафак: Любовта не е сляпа. Любовта те кара да прогледнеш…

Най-великата сила във Вселената е… Любовта!

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си