Не сте в конкуренция с никого освен със себе си! Целта е да победите последното си представяне!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка за фон: wallpaper.mob.org

снимка за фон: wallpaper.mob.org

Единственият човек, от който трябва да се опитате да бъдете по-добри, е този, който сте били вчера!

Нещо малко… като да си различен от другите

Удобства, добро обществено положение и стабилност, и то веднага – ето какво иска от живота обикновеният човек. Онзи, който си е поставил по-високи цели, предпочита да работи известно време без тези придобивки, та след време, поколения наред хората от неговата фамилия да черпят с пълни шепи от натрупаните блага.

Питали ли сте се защо от толкова много добросърдечни и трудолюбиви хора, които си поставят амбициозни цели, само малцина постигат забележителни резултати? Мисля, че отчасти причината е следната: всички се стремят към промяна, но не искат да се променят.

Ако се загледате по-внимателно, ще видите че по отношение на постиженията си повечето от нас достигат средно ниво, което е почти еднакво с нивото на нашите връстници. C други думи, общо взето всички имаме еднакви резултати и то не само еднакви с резултатите на колегите от службата или от екипа същият ефект се получава навсякъде по света и във всяка област: в спорта, в образователната система, в културните институции. Ако вече не го знаете, ще ви дам един жокер: средните хора (така ще ги наричаме за по-лаконично) се сравняват с други хора. Всъщност тъкмо затова ще останат на средното ниво. Парите, браковете, децата, къщите, пътуванията, автомобилите… и така нататък – въз основа на тези фактори средните хора преценяват собствените си постижения. Ако средният мъж прецени, че е изпреварил връстниците си, peшава, че има право малко да отпусне юздите. Ако средната жена прецени, че изостава, работи по-усърдно, за да навакса. Всичко това се случва, защото средните хора измерват постиженията си спрямо постигнатото от други хора.

В тяхна защита ще изтъкна, че повечето подробности, които те не забелязват, са дребни и наглед обикновени елементи от ежедневието. Нещо повече – дори да ги забележат, изобщо не се замислят върху тях. Защото решават, че не заслужават внимание, въпреки че е точно обратното.

Тяхната противоположност – преуспелите хора, никога не се сравняват с другите. На практика те се състезават със себе си, правят сравнение със собствения си потенциал. А какъв е този потенциал? Какъвто решат самите те!

Едно е сигурно – преуспяващите няма да позволят нито на вас, нито на мен, да преценявате възможностите им.

 

Малките неща – Анди Андрюс, andyandrews.com

Издателство: Skyprint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Понякога няма нито следващ път, нито втори шанс. Само сега или никога!

Понякога най-малката крачка в правилната посока се оказва най-голямата стъпка в живота ви!

Успехът обикновено е само на една малка стъпка от мястото, на което хората решават да престанат да се борят и се отказват!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си