Не сте в конкуренция с никого освен със себе си! Целта е да победите последното си представяне!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка за фон: wallpaper.mob.org

снимка за фон: wallpaper.mob.org

Единственият човек, от който трябва да се опитате да бъдете по-добри, е този, който сте били вчера!

Нещо малко… като да си различен от другите

Удобства, добро обществено положение и стабилност, и то веднага – ето какво иска от живота обикновеният човек. Онзи, който си е поставил по-високи цели, предпочита да работи известно време без тези придобивки, та след време, поколения наред хората от неговата фамилия да черпят с пълни шепи от натрупаните блага.

Питали ли сте се защо от толкова много добросърдечни и трудолюбиви хора, които си поставят амбициозни цели, само малцина постигат забележителни резултати? Мисля, че отчасти причината е следната: всички се стремят към промяна, но не искат да се променят.

Ако се загледате по-внимателно, ще видите че по отношение на постиженията си повечето от нас достигат средно ниво, което е почти еднакво с нивото на нашите връстници. C други думи, общо взето всички имаме еднакви резултати и то не само еднакви с резултатите на колегите от службата или от екипа същият ефект се получава навсякъде по света и във всяка област: в спорта, в образователната система, в културните институции. Ако вече не го знаете, ще ви дам един жокер: средните хора (така ще ги наричаме за по-лаконично) се сравняват с други хора. Всъщност тъкмо затова ще останат на средното ниво. Парите, браковете, децата, къщите, пътуванията, автомобилите… и така нататък – въз основа на тези фактори средните хора преценяват собствените си постижения. Ако средният мъж прецени, че е изпреварил връстниците си, peшава, че има право малко да отпусне юздите. Ако средната жена прецени, че изостава, работи по-усърдно, за да навакса. Всичко това се случва, защото средните хора измерват постиженията си спрямо постигнатото от други хора.

В тяхна защита ще изтъкна, че повечето подробности, които те не забелязват, са дребни и наглед обикновени елементи от ежедневието. Нещо повече – дори да ги забележат, изобщо не се замислят върху тях. Защото решават, че не заслужават внимание, въпреки че е точно обратното.

Тяхната противоположност – преуспелите хора, никога не се сравняват с другите. На практика те се състезават със себе си, правят сравнение със собствения си потенциал. А какъв е този потенциал? Какъвто решат самите те!

Едно е сигурно – преуспяващите няма да позволят нито на вас, нито на мен, да преценявате възможностите им.

 

Малките неща – Анди Андрюс, andyandrews.com

Издателство: Skyprint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Понякога няма нито следващ път, нито втори шанс. Само сега или никога!

Понякога най-малката крачка в правилната посока се оказва най-голямата стъпка в живота ви!

Успехът обикновено е само на една малка стъпка от мястото, на което хората решават да престанат да се борят и се отказват!

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си