Красиво или перфектно?… Да открием същността.

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Осъзнавай
снимка: babyblog.ru

снимка: babyblog.ru

Перфектното не винаги е най-доброто. Сравненията с идеалното, могат да ни попречат да открием същността и най-голямата красота. Достатъчно е да се запитаме дали нещо ни харесва, вместо да го поставяме в рамки.

Хората прекалено много анализират – каза тя. – Толкова често успяваме сами да се „навием“ и да се откажем от неща, които е можело да се окажат добри за нас. Обратното също е вярно – някой има много от качествата в „списъка“, но инстинктът ти казва „не мога да му се доверя“ и това е по-важно от списъка.

Пейдж ми разказа за един мъж, в когото била влюбена, преди да срещне съпруга си.

– Той имаше всичко от „списъка“ – обясни тя. – Изключителен професионалист, всички го харесваха, чаровен. Симпатичен, забавен, с добра работа. Но още в самото начало установих, че е голям егоист. Помислих си, че такъв човек не може да ме обича. За него аз бях по-скоро публика. Бях наистина увлечена, но спрях да излизам с него. Беше много болезнено, но постъпих съвсем правилно.

Пейдж каза, че списъците може да са добър начин да си изясниш намеренията, но трудно можеш да направиш списък, който да не подминава важни качества и същевременно да не е прекалено подробен. Ако направиш списък на качествата, които търсиш например, ще установиш, че те нямат еднаква тежест (дали възрастта е толкова важна, колкото честността?), а и с много от качествата, които търсиш, ситуацията не е черно-бяла. Често кандидатите притежават в някаква степен дадено качество – като чувство за хумор или финансова стабилност, – но то може и да не е на нивото, което сме търсили чрез „списъка“.

Списъците са объркващи и защото в тях се споменават качества, които мъжът би трябвало да има сам по себе си, но не държат сметка за качествата, които той би имал вътре във връзката. Може да се на подходящата възраст, да има желаното чувство за хумор, подходяща професия, но какъв би бил с теб? Как ще се чувстваш, когато си с него? Дали ще се разбирате? Това не може да се прецени от някакъв списък.

Точно от грънчарското изкуство на мъжа си Пейдж заема аналогията, която според нея е много подходяща за любовните отношения.

– В Америка – казва тя, – когато грънчарят направи делвата, той веднага я глазира, изпича я и знае точно как трябва да изглежда, когато е готова. Но когато японците правят делва, те я слагат в пещ с дърва, в която температурата не е постоянна, и когато извадят делвата, тя вече не е точно такава, каквато са мислили, че ще изглежда.

И те казват: „О, невероятно е, виж какво направи огънят с делвата, страхотна е!“. Според японците съвършеното не е красиво. Тоест вместо да знаеш какъв според теб трябва да бъде човекът отсреща, задай си въпрос като за японска делва: „Каква е, дали е красива?“. Не си казвай: „Не е такава и такава, а и трябва да изглежда еди-как си“. Въпросът, който трябва да си зададеш, е „Харесва ли ми?“ вместо „Как изглежда в сравнение с онова, което си мислех, че искам?“ Хората могат често да те изненадат приятно.

 

Омъжи се за него – Лори Готлиб, lorigottlieb.com 

Издателство: Хермес, hermesbooks.com 

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Нещата, които правят живота ти богат, всъщност не са неща…

За да променим живота си, първо е нужно да знаем какво искаме да постигнем

Най-важното пътешествие е вътрешното пътешествие