Въображението може да ви отведе навсякъде!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка за фон: wallpaper4me.com

снимка за фон: wallpaper4me.com

Визуализирайте най-прекрасния живот за Вас! Затворете очи и си го представете ясно. Задръжте визията възможно най-дълго и го считайте за направено!

Въображението е по-важно от познанието!

Алберт Айнщайн

Хората често ме питат дали могат да се доверят на въображението. Те го смятат за нещо като лош “брат близнак”, спотайващ се в дълбините, решен да саботира добрия “близнак” на повърхността. Това звучи така, сякаш въображението е някаква коварна сила, която, ако и подадете дори само малкия си пръст, ще подмами логичния ви ум да загуби контрол или да започне да се държи глупашки. Аз обикновено им напомням, че логичният ум не би могъл да прави нищо друго освен да се повтаря до безкрайност, ако я нямаше творческата сила и геният на въображението. Би се загубила солта на живота, същината му.

Въображението изпълнява свързваща функция в ума ви, като подпомага осъществяването на връзка между по-низшите и по-висшите дялове на мозъка. Както вече научихте, импулсът се издига от продълговатия до средния мозък, където придобива сетивност, тон, вкус и емоция. Посланието оживява и започва да придобива значимост. Но точно преди посланието да проникне в най-висшата част на мозъка, неокортекса, то става зрително. Така че символите се намират по средата на пътя между телесната и духовната реалност. Те са универсалният език на интуицията, дарени от нашето въображение. Те служат както за да заземяват абстрактните прозрения в тялото и да им придават физическа форма, така и за да издигат инстинктивното познание до съзнанието и да му придават значение.

За да стане дадено интуитивно прозрение напълно съзнателно, вие трябва да интерпретирате образите или символите, представени от средния мозък. Всичко, което имате и знаете сега, някога ви е било представено от въображението като картина или модел. Как избрахте дрехите, които носите днес? Защо наредихте мебелите тъкмо по този начин? Откъде знаехте на кое място в градината си да засадите цветята? Можете ли да си спомните момента, в който съзряхте образа или ви хрумна идеята какво да направите? Ако съзнателно търсите и високо цените тези моменти на откровение, вашето въображение и интуиция ще нараснат.

Въображението определя качеството на живота ни, тъй като онова, което можем да си представим, ce простира дотам, докъдето ние бихме си позволили да стигнем. Ние почти никога не се стремим към нещо, без преди това да сме си го представили и без да сме добили усещане за това как би изглеждало. Яркото въображение, със своето сетивно богатство и безкрайно разнообразие от емоционални нюанси, прави идеите по-реални за нас, и оттук по-реализуеми. Например на един от моите семинари аз помолих участниците да изброят пет неща, които биха искали да направят, ако парите не бяха от значение. Въпреки че списъците на повечето от хората заемаха цели страници, аз бях шокирана и трогната, когато една жена каза почти разплакана, че могла да измисли само две неща и току-що разбрала, че нейният отегчителен провинциален живот е резултат от нейната липса на алтернативи. Въображението е ваш приятел, то може да направи живота ви по-пълнокръвен, като ви предава послания от душата ви за това как да увеличите творческите сили, себеизразяването и възможностите си.

 

Пътят на интуицията – Пени Пиърс, penneypeirce.com

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Можете да промените или света, или отношението си към него!

Запомни! Дори когато си загубил всичко, винаги ти остава изборът!

Успехът обикновено е само на една малка стъпка от мястото, на което хората решават да престанат да се борят и се отказват!