Умът – най-покорният инструмент на волята

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: wallpapersshock.com

снимка: wallpapersshock.com

Да използваме най-покорния на нашата воля инструмент – умът или интелектуалния център. Разполагаме с известен контрол над мисленето си по повод на съзнанието и можем да организираме мисленето си така, че да ни довежда до съзнанието.

Ние трябва да открием в себе си функции и прояви, които до известна степен контролираме. Трябва да се упражняваме, стремейки се до колкото е възможно, да увеличим този контрол.

Например, ние притежаваме известен контрол над движенията си и в много школи, особено на Изток, работата над себе си, започва с постигането на пълен контрол над движенията. Това изисква специална тренировка, много време, обучение в сложна система от упражнения.

В условията на съвременния живот, ние имаме голям контрол над мислите си и в съответствие с това има специален метод, посредством който, ние можем да работим за развиването на нашето съзнание, използвайки най-покорния на нашата воля инструмент, умът, или интелектуалният център.

За по-голяма ясност се постарайте да си припомните, че над съзнанието, ние нямаме никакъв контрол. Когато казах, че можем да станем по-съзнателни, или че човек може да стане съзнателен за момент, като бъде попитан, дали е съзнателен или не, аз използвах думата „съзнание“ и „съзнателност“ в относителен смисъл. Има много равнища на съзнателност и всяко по-високо равнище означава „съзнателност“ по отношение на по-ниското равнище.

Ако над самото съзнание нямаме контрол, то ние разполагаме с известен контрол над мисленето си по повод на съзнанието и можем така да организираме мисленето си, че то да довежда до съзнанието. Имам пред вид следното: придавайки на мислите си направлението, което те биха имали в момент на съзнание, ние можем да индуцираме съзнание.

 

Психология на човешките еволюционни възможности – П. Д. Успенский

Издателство: Хелиопол, book-heliopol.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

За да промениш живота си, трябва да започнеш от себе си. Останалото се случва само…

Да изучаваш себе си означава да забравиш себе си….

Хемингуeй: Не можеш да избягаш от себе си, където и да отидеш

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си