Умът – най-покорният инструмент на волята

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай
снимка: wallpapersshock.com

снимка: wallpapersshock.com

Да използваме най-покорния на нашата воля инструмент – умът или интелектуалния център. Разполагаме с известен контрол над мисленето си по повод на съзнанието и можем да организираме мисленето си така, че да ни довежда до съзнанието.

Ние трябва да открием в себе си функции и прояви, които до известна степен контролираме. Трябва да се упражняваме, стремейки се до колкото е възможно, да увеличим този контрол.

Например, ние притежаваме известен контрол над движенията си и в много школи, особено на Изток, работата над себе си, започва с постигането на пълен контрол над движенията. Това изисква специална тренировка, много време, обучение в сложна система от упражнения.

В условията на съвременния живот, ние имаме голям контрол над мислите си и в съответствие с това има специален метод, посредством който, ние можем да работим за развиването на нашето съзнание, използвайки най-покорния на нашата воля инструмент, умът, или интелектуалният център.

За по-голяма ясност се постарайте да си припомните, че над съзнанието, ние нямаме никакъв контрол. Когато казах, че можем да станем по-съзнателни, или че човек може да стане съзнателен за момент, като бъде попитан, дали е съзнателен или не, аз използвах думата „съзнание“ и „съзнателност“ в относителен смисъл. Има много равнища на съзнателност и всяко по-високо равнище означава „съзнателност“ по отношение на по-ниското равнище.

Ако над самото съзнание нямаме контрол, то ние разполагаме с известен контрол над мисленето си по повод на съзнанието и можем така да организираме мисленето си, че то да довежда до съзнанието. Имам пред вид следното: придавайки на мислите си направлението, което те биха имали в момент на съзнание, ние можем да индуцираме съзнание.

 

Психология на човешките еволюционни възможности – П. Д. Успенский

Издателство: Хелиопол, book-heliopol.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

За да промениш живота си, трябва да започнеш от себе си. Останалото се случва само…

Да изучаваш себе си означава да забравиш себе си….

Хемингуeй: Не можеш да избягаш от себе си, където и да отидеш