Умът – най-покорният инструмент на волята

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: wallpapersshock.com

снимка: wallpapersshock.com

Да използваме най-покорния на нашата воля инструмент – умът или интелектуалния център. Разполагаме с известен контрол над мисленето си по повод на съзнанието и можем да организираме мисленето си така, че да ни довежда до съзнанието.

Ние трябва да открием в себе си функции и прояви, които до известна степен контролираме. Трябва да се упражняваме, стремейки се до колкото е възможно, да увеличим този контрол.

Например, ние притежаваме известен контрол над движенията си и в много школи, особено на Изток, работата над себе си, започва с постигането на пълен контрол над движенията. Това изисква специална тренировка, много време, обучение в сложна система от упражнения.

В условията на съвременния живот, ние имаме голям контрол над мислите си и в съответствие с това има специален метод, посредством който, ние можем да работим за развиването на нашето съзнание, използвайки най-покорния на нашата воля инструмент, умът, или интелектуалният център.

За по-голяма ясност се постарайте да си припомните, че над съзнанието, ние нямаме никакъв контрол. Когато казах, че можем да станем по-съзнателни, или че човек може да стане съзнателен за момент, като бъде попитан, дали е съзнателен или не, аз използвах думата „съзнание“ и „съзнателност“ в относителен смисъл. Има много равнища на съзнателност и всяко по-високо равнище означава „съзнателност“ по отношение на по-ниското равнище.

Ако над самото съзнание нямаме контрол, то ние разполагаме с известен контрол над мисленето си по повод на съзнанието и можем така да организираме мисленето си, че то да довежда до съзнанието. Имам пред вид следното: придавайки на мислите си направлението, което те биха имали в момент на съзнание, ние можем да индуцираме съзнание.

 

Психология на човешките еволюционни възможности – П. Д. Успенский

Издателство: Хелиопол, book-heliopol.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

За да промениш живота си, трябва да започнеш от себе си. Останалото се случва само…

Да изучаваш себе си означава да забравиш себе си….

Хемингуeй: Не можеш да избягаш от себе си, където и да отидеш

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си