С всичко можем да се справим, ако елиминираме негативните мисли и се изпълним с вяра!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Unsplash.com

снимка: Unsplash.com

Ако човек иска да бъде здрав, първо трябва да постигне хармония с мислите си.

От най-дълбока древност е било известно, че между човешкия ум и здраве има пряка и неразривна връзка. Всяко емоционално и психическо състояние оказва влияние и на физическо ниво.  Нашите мисли и чувства са сила, която може да ни разболее или да ни помогне да оздравеем. Още античните лекари са забелязали обаче, че конкретни емоции и настроения се отразяват пряко върху точно определени части на тялото ни и могат да предизвикат заболявания в тия органи.

Когато един човек живее в постоянен страх например, това рано или късно натрупва прекалено много напрежение у него, което нарушава естествения баланс в организма му и така поражда едно постоянно дразнение върху определени тъкани. От една страна, заболява съзнанието  му, което е обсебено от непрестанен страх, а от друга – в резултат на това излишно напрежение и дразнение се увреждат вътрешните му органи. Именно това е генезисът на повечето от болестите. 

Тъй като тялото, чувствата и разумът ни са едно цяло, то те трябва да бъдат поддържани в хармония. А когато дълго стаяваме някой нерешен проблем, когато с години живеем с непреодолян конфликт, когато неспирно носим в сърцето си ревност, стрес, гняв, злоба, омраза, страх или тъга, това непременно влияе върху здравето ни и със сигурност ще ни разболее. Оттам идва и народната мъдрост, че „лошите мисли разболяват“.

Много малка част от хората осъзнават в пълна степен каква сила представляват мислите и емоциите ни и затова повечето от нас лекомислено разпиляват този безценен ресурс, като се оставят живота им да бъде изпълнен с болка, гняв, завист, недоволство и какви ли още негативни мисли и преживявания. Дори има хора, които сами си създават подобни стресови ситуации, като се втурват в ненужни битки или се вкопчват в безсмислени желания, като се поддават на напразна скръб или страдат по безвъзвратно изгубеното. Ежедневните ни дейности и стремежът за напредък в кариерата  понякога ни товарят с непосилното бреме на много задължения, с големите очаквания, които сами си създаваме или пък смятаме, че другите очакват от нас. И често не си даваме сметка какво ни коства цялата тази амбиция и как по пътя към поредната „малка победа“ натрупваме толкова негативни мисли и емоции, колкото не сме състояние да обработим приживе. Ето това е цената, която плащаме, когато след време осъзнавам, че всичко това буквално „ни е взело здравето“.

Но умът и емоциите ни могат и да лекуват, освен да ни разболяват. Просто трябва да пренастроим начина, по който виждаме себе си и света около нас, да „пренапишем кода“, с който дешифрираме посланията на тялото си, да си зададем друг, позитивен, оздравителен механизъм, с който да се справяме с предизвикателствата около нас, за да открием, че дори уж нелечимите болести могат да се повлияят изключително благоприятно, ако бъдат елиминирани емоционалните и мисловните дразнители, които са ги предизвикали.

 

Истината за здравето – Теменуга Пенчева

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Оптимизмът е силен инструмент на здравето