Малък прогрес всеки ден е равен на големи резултати!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: wallpapersafari.com

снимка: wallpapersafari.com

До 90% от всекидневното ви поведение е базирано на навици. Затова изградете своите навици, според целите си!

B детството и младостта почти всяка форма на физически упражнения тичането, скачането, играта е представлявала радостно изживяване. Но с възрастта се променя значението на физическата дейност. За спортиста тя става състезание, за човека, който тича сутрин в парка, означава добра физическа форма, за пълния, обездвижен човек тя е нещо, което трябва да бъде избягвано. Аюрведа учи, че всички форми на упражнения и дори отказът да се упражняваш могат да послужат зa установяване на връзка с тялото. 

С това не искам да кажа, че прекарването на целия ден пред телевизора може да допринесе за здравето ви, колкото пробягването на пет километра. Имам предвид нещо съвсем друго, че и маратонецът, и домашният мързеливец могат да се вслушват и да се учат от посланията, които им изпращат техните тела и ако са мъдри, могат да започнат Да настройват всекидневието си в зависимост от тези сигнали. Ако бегачът почувства болка в петата това е послание, че трябва Да намали пробега. Ако обездвиженият човек се почувства вял и депресиран неговото емоционално същество се затваря в себе си, защото е пренебрегнал физическото тяло. И, разбира се, и двамата могат да получат предупредителни послания от сърцата си под формата на болка, аритмия и дори припадък. След като тези двама съвършено различни индивиди реагират на вътрешните си сигнали, ще последват други по-задоволителни. Отворената линия за комуникации между съзнанието и тялото ще изпълни предназначението си. 

Процесът на овладяване разчитането на посланията на тялото изисква време и целенасочено внимание. Ако сте водили заседнал живот или ако сте свикнали да спортувате до пълно изтощение, вероятно сте загубили способносттаа да разбирате истинския език на тялото си. Може да объркате предизвикания от безпокойство копнеж за нещо сладко с истински глад или да започнете да убежавате себе си, че напълно наложителната почивка е признак на слабост, на който не следва да се обръща внимание. Затова преди да започнете програмата за упражнения на Аюрведа, трябва да бъдете наясно с трите принципа, които са в сила за всеки тип тяло и които могат лесно да бъдат разпознати, без значение колко сте се отдалечили от истинските потребности на тялото си с времето.

  1. Полагайте физически усилия само на петдесет процента от онова, на което сте способни. Това е моментът, в който дишането става затруднено, в който движенията изгубват своята плавност и в който започвате да усещате напрежението. С известна практика ще можете безпогрешно да разпознавате този момент, а изследванията сочат, че възприемането на нивото на изтощение може да бъде точно толкова точен показател като стрес-теста или сърдечния мониторинг. Когато състоянието ви започне да се подобрява, границата на половинчатите възможности също ще се вдигне пропорционално.
  1. Упражнявайте се редовно ако е възможно всеки ден.Ако се упражнявате с правилен интензитет и с подходящата продължителност, ще имате желание да го правите всеки ден. Ако започнете да изпитвате неприязън към упражненията, това е признак, че се пренатоварвате. 
  1. Оставете се да ви водят дишането и потенето. Ако дишането стане учестено и започнете да се потите обилно, значи прекалено напрягате тялото си. Винаги трябва да можете да дишате през носа, докато правите упражнения. Ако ви се наложи да дишате през устата, прекратете ги.

 

Изцелението – Дийпак Чопра, deepakchopra.com

Издателство – Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Не губете времето си, гледайки назад към миналото! Животът върви само на преден ход!