За да сме щастливи, трябва да се научим да вършим всичко навреме

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
картинка: Pixabay.com

картинка: Pixabay.com

Дали ще бъдем щастливи, или нещастни, зависи изцяло от това как организираме времето си. Нашето отношение към времето ни носи или щастие, или страдание.

Съгласете се, че обикновено ние не се замисляме какво представлява времето. Всеки ден ние употребяваме думата време в разговорите си, но дори не се досещаме какво е това. Казваме един на друг: „Нямам време“, „времето ми изтича“, „Кое време е?“ и др.
Тези изрази говорят за това, че ние често се интересуваме от времето. Най-неприятен може би е изразът „времето ви изтече“. Не ни се иска да вярваме, че времето, което ни е отредено за някакво действие, напълно е изтекло; самата мисъл за това поражда неприятно чувство. Но според Ведите (древната мъдрост – бел.ред.) за всяка дейност в живота ни е отредено определено време. Неминуемо ни чака страдание, ако не сме започнали да вършим нещо навреме или не можем да се вместим в определения ни срок.

Читател: Нима не може да започнеш дадена работа малко по-късно или, ако не си успял да свършиш нещо, да го отложиш за друго време?
Автор: Възможността една работа да бъде отложена за друго време показва, че определеното ѝ време още не е изтекло. Когато обаче определеното за каквото и да било нещо време изтече, неминуемо идва страданието. Ние сме длъжни да изучим законите на времето точно затова, за да се научим как да избягваме страданието. За да бъдем щастливи, ние трябва да се научим да вършим всичко навреме и да се вместваме в определения за това срок. Например, след като свърши периода на активно производство на женски хормони, жената вече не може да зачене дете.
Читател: Нима не можеш да правиш това, което искаш, когато искаш? Какво лошо има?
Автор: Такова разбиране няма да ни доведе до щастлив живот. Ако за да бъдем щастливи, беше достатъчно да правим всичко, когато ни се поиска, всички щяха да са щастливи. Според Ведите постига щастие само този, който е способен да разбере, че всичко трябва да се прави в определено време. Обаче ние не можем да твърдим, че всички наоколо са щастливи.
Читател: Искате да кажете, че всички страдания идват заради това, че хората не разбират дали правят нещо навреме или не?
Автор: Да, точно така.

Ние не осъзнаваме могъществото на времето. Ние берем ябълките зелени, за да можем да ги съхраняваме по-добре през зимата, а после се оплакваме, че не са вкусни. Не си лягаме да спим в подходящото време, а после се оплакваме, че сме напрегнати. Не искаме да се храним в определено време, а после се оплакваме от стомашни проблеми.
Не искаме да научим нещо навреме, а после се оплакваме, че паметта ни е слаба.

Без да осъзнаем могъществото на времето, няма да можем да се отнасяме правилно към него, времето. Истинско е това знание, което е проверено на практика. Обаче, за да можем да приложим знанието в живота, е необходимо да се запасим с ентусиазъм, който възниква от вярата в знанието.

 

Законите на щастливия живот – Олег Торсунов, torsunov.eu

Издателство: ББ Фарм

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Щастието не зависи от това дали си обичан, а дали умееш да обичаш

От днес нататък избирам да бъда благодарен за всичко в живота си

Когато си щастлив, обичаш света и другите. Когато обичаш света и другите, си щастлив!